Névadójára emlékezett a Gyevát Ökölvívó Egyesület

Idén ünnepli 20. születésnapját a Gyevát Ökölvívó Egyesület, névadójukról egy emlékgálával emlékeztek meg. A klub díjazta kiemelkedő versenyzőit, majd a soproniak bemutató mérkőzéseket vívtak a kőszegi bokszolókkal, de a közönség karate-bemutatót is láthatott.

Az ökölvívás szerelmeseivel telt meg a Krasznai Ferenc Sportcsarnok szombat délután. Gyevát Gyula korábbi ökölvívó és edző 1950 és 1955 között a BVSC ökölvívócsapatának volt a tagja, 1955-ben Sopronba költözött. A válogatottban Papp László segédedzője volt.

„A mester halála után szinte azonnal megalapítottuk az egyesületet, nem is volt kérdés, hogy az ő nevét viseli majd a klubunk – árulta el Pete László alapító, a Gyevát Ökölvívó Egyesület szakosztályvezetője. „Ezzel az emlékgálával igyekszünk tisztelegni emléke előtt, valamint díjaztuk legeredményesebb sportolóinkat is. Ez a sportklub 126 érmet nyert el országos bajnokságokon, valamint 10 Eb- és 10 vb-érmet, amelyre büszkék lehetünk. Számos tehetség dolgozik nap mint nap Sopronban, reméljük ők is hasonló sikereket érnek el – tette hozzá Pete László.


fotó: Magasi Dávid

Egresits Tamás vezetőedző a jelenlegi helyzetről úgy vélekedik, szép jövő előtt álló fiatalok edzenek a Gyevát-egyesületnél.

„Pribojszki Kata olimpiai kvalifikáción is küzdött, két találkozót meg is nyert, sajnos a harmadikat elbukta, mindössze egy meneten múlott a részvétele. Kovács Nikoletta a junior Eb-n harmadik helyezést ért el, most is egy nemzetközi versenyen van. A férfiak közül nagy reménységnek tartom Kiss Milánt, aki első versenyén, a Diákolimpián idén ezüstérmet szerzett, nagy potenciál rejlik benne."


fotó: Magasi Dávid

Az eseményen részt vett Csiszár Szabolcs is. Sopron alpolgármestere beszédében hangsúlyozta: a centenárium évében szebbnél szebb programok fogadják a kultúra, a közélet vagy éppen a sport résztvevőit.

„A hűség Gyevát Gyulához és a nevét viselő egyesülethez is szorosan kapcsolódik. Méltán vagyunk büszkék a munkásságára vagy éppen Borsos Ferenc elnök munkájára, aki többszörös magyar bajnokként fejezte be pályafutását. A szakmai stáb kiváló munkát végez, hiszen kiemelkedő versenyzőket küldenek évről évre a nemzetközi és hazai versenyekre is. A szervezők rendkívül szép eseményt hoztak létre Gyevát Gyula emlékére.”


fotó: Magasi Dávid

A díjátadón elismerték a jelenlegi, illetve a már visszavonult sportolók - többek között Gál Bernadett, Pribojszki Kata, valamint a klub legeredményesebb versenyzője, Némedi Csilla - teljesítményét is. A megjelentek megemlékeztek azokról a tagokról is, akik már nincsenek közöttünk. A karatebemutató után pedig a Gyevát öklözői a Fitt-Boksz Kőszeg sportolóival csaptak össze. Minden résztvevő az esemény végén elismerést vehetett át.

Gyevát Gyula 1995-ben a soproni ökölvívósport fellendítéséért Sopron sportjáért kitüntetésben részesült. 2001. július 16-án hunyt el, a soproni evangélikus temetőben nyugszik.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek