| 2019. május. 27. | 2 perc olvasás

Nézze meg a saját bűnügyi és baleseti térképét!

A megújult bűnügyi és baleseti interaktív térképek mától a terkep.police.hu oldaláról érhetőek el. A rendőrségi térképtár az összesen 5,148 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból finanszírozott inNOVA projekt első, a nyilvánosság számára is elérhető eleme.

A Belügyminisztérium vezette konzorcium valósítja meg a „Rendészeti tevékenységekhez kapcsolódó hatósági ügyek továbbfejlesztése, a hozzá kapcsolódó elektronikus feldolgozó képesség bővítésével” című, KÖFOP-1.0.0–VEKOP-15-2016-00028 azonosító számú inNOVA projektet, melyből az online elérhető szolgáltatásait bővíti a rendőrség. A projekt a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” című kiemelt pályázati konstrukció keretében valósul meg. A fejlesztés első, a nyilvánosság számára is elérhető eleme a terkep.police.hu címen publikált rendőrségi térképtár, amely várhatóan 2019 júliusáig tesztüzemben működik.

Bűnügyi és baleseti interaktív térkép

Megújult, felhasználóbarát formában jelennek meg a rendőrségi térképtárban a bűnügyi és a baleseti interaktív térképek. A látogatók maguk választhatják ki, hogy milyen típusú bűncselekményeket vagy baleseteket rajzoljon ki a térkép, majd a részletes adatokért ráközelíthetnek az ország számukra érdekes útszakaszára, településére vagy településrészére – csaknem utcaszintű pontossággal. Az adatok – a rögzítés időpontjához mérten – 30 napos késleltetéssel jelennek meg, és a tesztüzem idejében 30 vagy 60 napos időszakra vizsgálhatók. Értelmezésüket, elemzésüket a klasszikus pontszerű megjelenítés mellett a halmazokba rendezett vagy a hőtérkép nézet könnyítheti meg.

A bűnügyi információk alapértelmezetten egy ponttérképen jelennek meg, ekkor a valós helyszínekhez mérten 25 méteres pozíciótorzítást alkalmaz a térképészeti rendszer, míg tematikus nézetre váltáskor a 100 ezer lakosra jutó bűncselekményszámokkal kalkulál.

Aktuális és kiemelt térképek

A tesztüzem lezárását követően a rendőrség olyan egyedi térképeket tesz majd közzé, amelyek információtartalma a most megújult bűnügyi és baleseti interaktív felületekről nem érhető el. A közérdeklődésre számot tartó és egyben a testület működése szempontjából kiemelt térképek külön menüpontban kapnak helyet. Továbbá a rendőrség eseti jelleggel készít majd aktuális térképeket, melyek a bűnügyi és rendészeti helyzetképet ábrázolják, akár a változás dinamikáját szemléltető időbeli lejátszás funkcióval.

Open Data – az adatok átadása

A térképtárban szereplő összes adat forrásmegjelöléssel szabadon átvehető, amiben külön digitális interfész (API) is támogatja a professzionális felhasználókat. A térképtárban szereplő információkat a rendőrségi adatbázis szolgáltatja tájékoztató jelleggel, ebből adódóan azok nem mutatnak közvetlen egyezést az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika és a Központi Statisztikai Hivatal adataival.

Csatlakozás az e-közigazgatáshoz

A digitális térképészeti rendszer publikálásával az elektronikus megoldások terén is erősíteni kívánja a rendőrség a szolgáltató jellegét, az inNOVA projekt keretében létrehozott alkalmazásokkal a hazai e-közigazgatási fejlesztésekhez csatlakozik. Az információtechnológiai biztonság a rendőrségi térképtár Kormányzati Adatközpontban történő elhelyezése által garantált.

A projektről bővebb információt az alábbi oldalon olvashatnak.

Borítókép: illusztráció; Forrás: Sopronmédia Archív

Legnépszerűbb cikkek