| 2020. június. 18. | 1 perc olvasás

Nincs vásárlási időkorlát a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényben

Csütörtökön nulla órától életbe lépett a járványügyi készültségről szóló rendelet, mely szerda éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendeletben számos átmeneti szabályt határoztak meg.

A továbbiakban is kötelező lesz a szájmaszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, illetve a vendéglátó ipari egységekben a dolgozóknak is maszkot kell hordani. Kitértek továbbá a zenés, táncos rendezvények megtartására, mostantól tarthatóak ilyen események, mind nyílt, mind zárt térben, azonban ezek létszáma, a személyzettel együtt, nem haladhatja meg az 500 főt egy időben.

A rendeletben azonban nem szerepel a vásárlási időkorlát, ennek értelmében a veszélyhelyzet megszűntével és a járványügyi készültség életbe lépésével a 65 év felettiek vásárlási idősávja megszűnt.

A törvény kihirdetésével a kormány lehetőséget kap arra, hogy az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik.

 Az egészségügyi válsághelyzet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

Legnépszerűbb cikkek