| 2020. március. 9. | 2 perc olvasás

Nívós koncerteket hoz a tavasz Eszterházán

Bemutatták sajtótájékoztató keretében a Kastélykoncertek 2020-as évadjának tavaszi programjait. A tájékoztatón elhangzott: 2020. április 18-a és június 27-e között ismét számos nívós zenei rendezvénynek adnak majd otthont a fertődi Esterházy-kastély pazar kulisszái.

- Ha Fertőd-Eszterháza, akkor Esterházy-kastély, Haydn és Fényes Miklós. Eszterháza első fénykorában a 18. században a zene által is a korszak egyik meghatározó kulturális központja volt - mondta Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: Célunk a 21. században sem lehet kevesebb: zenetörténeti örökség, európai rang a hitelesség, minőség, kimagasló színvonal hármas egységében. A zenei rendezvényeket Eszterházán – immáron hagyományosan - a 4 évszak tematikájában rendezzük. 2020 tavasza igazán különleges koncerteket tartogat a zenekedvelők számára, ahogy a többi évszak koncertkínálata egyaránt.

A Kastélykoncertek 2020-as évadának tavaszi programjait Rácz Márton karmester, az Eszterháza Központ zenei vezetője ismertette. - Már szertartásszerűen április közepén kezdünk, 18-án, a Haydn-teremben a régió egyetlen régizene együttesével. A Capella Savaria Michael Haydn műveiből fog egy fantasztikus válogatást előadni Kalló Zsolt hegedűművész vezetésével és szólójával. A programnak a „Az árnyékból előlépve” címet adtuk, ugyanis a Michael Haydn-t a zenetörténet kicsit elfelejtette annak ellenére, hogy a életében nagyon elismert volt – fejtette ki.

 A koncertsorozat könnyűzenei programmal folytatódik május 16-án, a Marionettszínházban. - Ekkor a Magyar Jazz Quintet érkezik hozzánk olyan neves művészekkel a sorai között, mint Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, vagy Fekete-Kovács Kornél. Ők is garanciát nyújtanak arra, hogy egy fantasztikus estnek lesznek a tanúi az érdeklődők. A „Hőskor újrahangolva” című előadás egy áttekintés lesz a Jazz történetből, Miles Davis és John Coltrane-től egészen Szakcsi Lakatos Béláig számos neves előadót foglal magában ennek az improvizációs estnek a repertoárja. A művészek a program során újraértelmezik a Jazz Hőskorszakát, amelynek testközelből lehet tanúja a közönség – osztotta meg velünk Rácz Márton.

 - A Tavaszi koncertek harmadik attrakcióját, az „Új zenei doktrina?” című rendezvényt június 5-én tartjuk majd, a Marionettszínházban. Ez a program nagy öröm számunkra, hiszen a keretében 10 év után a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ismét ellátogat a régióba Hamar Zsolt karmester vezényletével – emelte ki a zenei vezető. - Kántor Balázs, a zenekar egyik szólamvezetője előad egy Haydn csellóversenyt. A program során Haydn műveiből egy szimfónia és nyitány társaságában is bemutatja a zenekar, hogy milyen fantasztikus lehetőségek rejlenek ebben a műfajban – fűzte hozzá.

 - Egy teljesen másik világot fog megeleveníteni a negyedik tavaszi kastélykoncertünk, amely június 27-én lesz a Haydn-teremben – világított rá Rácz Márton. - A „Csak kedélyesség?” című programunk keretében Tóth-Vajna Zsombor fog visszatérni társaival, a Harmonia Caelestis zenekarral. Az elismert művészek egy retrospektívet adnak az érdeklődők számára Haydn korai műveiből. A program során arra a kérdésre is választ kaphatnak az érdeklődők, hogy melyik a legszebb hangszer? Ugyanis orgona, cselló és vonós trió is megszólal majd a kamarazenei válogatás során – részletezte.

Rácz Márton kiemelte: a különleges rendezvényekkel párhuzamban megtartják az Eszterháza Központ összes hagyományos rendezvényét, például a népszerű gyermekprogramokat – a nyár pedig meglepetés koncerteket is tartogat.

Legnépszerűbb cikkek