| 2023. március. 10. | 2 perc olvasás

Női kosárlabda MK - Tizenegyedik aranyérmét nyerte a Sopron

A házigazda Sopron Basket 11-edszer hódította el a Killik László női kosárlabda Magyar Kupát azzal, hogy a pénteki döntőben 43 ponttal legyőzte az NKA Universitas PEAC-ot.

A finálé favoritja egyértelműen az Euroliga-győztes és magyar bajnok hazai csapat volt, amely sorozatban 18. MK-döntőjében lépett pályára. A PEAC ezen a néven eddig egyszer, 2014-ben hódította el a kupát. Tavaly a Sopron ezüstérmet nyert - az elődöntőben 85-47-re verve a PEAC-ot -, a pécsiek pedig negyedikek lettek.

Az idei sorozatban a házigazdák előzőleg a szintén euroligás Szekszárdot, valamint a Győrt verték meg, míg a PEAC a Szigetszentmiklóson és a címvédő DVTK-n keresztül jutott be a fináléba.

 Fotó: Griechisch Tamás

A péntek esti csata alaphangját a szerbekkel kétszeres Európa-bajnok, Jelena Brooks adta meg, aki soproni részről másfél perc alatt öt pontot dobott, a pécsiek az első három percben csak két pontot hoztak össze. Nemsokára tíz, majd a 8. percben 15 pontos különbség alakult ki (25-10), főként a WNBA-bajnok és vb-bronzérmes ausztrál Ezi Magbegor révén. A 31-14-re (!) hozott nyitónegyed már előrevetítette, hogy aligha lesz szoros az idei kupadöntő, és a 15. percben a nagy órán álló 40-20 is ezt igazolta. A nagyszünetben 50-27-re vezetett Gáspár Dávid együttese.

 Fotó: Griechisch Tamás

Mivel a mérkőzés gyakorlatilag már eldőlt, fordulás után visszaesett a színvonal, mindkét oldalon rossz passzok és kihagyott ziccerek jelezték a koncentráció hiányát. A harmadik játékrész is egyoldalú küzdelmet hozott, a hátralévő időben pedig már csak a soproni siker mértéke volt kérdéses. A mezőny legjobbja a pécsi Kiss Virág lett 16 ponttal. 

Az eredményhirdetésen dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is részt vett.   

 Fotó: Griechisch Tamás

 A Sopron - amely címvédőként kedden kezdi meg a negyeddöntőt az Euroligában - 2007, 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2017, 2019, 2020 és 2021 után fennállása 11. kupaaranyát gyűjtötte be.

 Fotó: Griechisch Tamás
 Fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek