| 2022. március. 18. | 2 perc olvasás

Női lelkek női tükre - Kisfaludy Zsófia irodalmi utazása

Folytatni szeretné Női lelkek női tükre című verses, zenés műsorát Kisfaludy Zsófia, a Soproni Petőfi Színház tagja, aki nagy sikerrel alakítja a leghűségesebb város teátrumában az Ördögölő Józsiásban Dillót, A padlásban a Kölyök szerepét, s már készül arra, hogy a tavalyi német nyelvű barlangszínházi előadások után magyarul is játszhassa tavasztól a Bál a Savoyban revüoperettben Daisy Parkert. A színművésznő mindeközben rendhagyó, különleges irodalmi utazásra invitálja a közönséget.

Kisfaludy Zsófia nyolc év szabadúszás után 2020-ban szerződött a Soproni Petőfi Színházba. A közönség emlékezetes szerepformálásai után hamar a szívébe zárta a színművésznőt, aki a világjárvány alatt, a színházak kényszerű bezárásakor sem tétlenkedett. Részt vett a kulturális területet segítő Köszönjük Magyarország! programban, s megszületett egy olyan estje, amelynek keretében egy izgalmas, sok titkot rejtő irodalmi kalandra invitálja a közönséget.

Női lelkek női tükre címe az összeállításnak, amely kortárs írónők szövegeiből áll, fűszerezve a szintén XXI. századi női zenekarok, énekesek dalaival. Ebben Hajdú Lívia gitárművész segíti őt. Olyan költőnők verseit vette elő, mint Rakovszky Zsuzsa, Mezey Katalin, Tóth Krisztina, Karafiáth Orsolya, Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes, Kemény Zsófi, Turbuly Lilla, Bognár Anna és Pénzes Tímea. A zenék tekintetében pedig Palya Bea, a Honeybeast, Bartók Eszter, Rúzsa Magdi, Cserháti Zsuzsa, a Margaret Island és az Anna and the Barbies dalaira támaszkodott.

Ahol előadta ezt a műsorát, a visszajelzések szerint, érezhették a nézők, Kisfaludy Zsófia estje valóban remekül kitalált és egyedi. Mai, modern, kortárs. Energikus, magas szintű irodalmi módon, egyedi látásmóddal született meg belőle ez a produkció az ő szerkesztésében. Ahogy élünk, látunk, érzünk 2022-ben. A nők szavaival. Szerelemről, boldogságról, csalódásról, tanulásról, szabadságról, gyermekvállalásról. A sors, a mai nővel szemben támasztott követelmények, az ő viszontválaszai, érzései, az összes meg nem érthető pillanat sűrűségében veszi körbe a nézőt. Miközben a szerepek változnak, de az élet, az anyaság a központ. Különben nincs élet. S ezért a férfi-nő állandóan keresi, kergeti egymást. 

Ebben az esetben Kisfaludy Zsófia szeme a szerzők szeme, a hangja a szerzők hangja, a lelke a szerzők lelke. Érződik a versekben, a dalokban, a mélység, a sokszínűség. Előadói energia, színesség, tűz, s egy nagy adag önirónia is benne rejlik az estben, amely nyáron látható lesz több művészeti fesztiválon. A műsor akusztikus jellege felvillantja a színművésznő egyedi hangját, karizmáját. Talán nem véletlen, hogy sok zenés szerepet játszhatott az Operettszínházban, a Madách Színházban, a Turay Ida Színházban, Győrben, Békéscsabán és immár Sopronban, ahol ismét egy musicalt próbál. 

A leghűségesebb város teátrumában már most készül a következő évadban látható Grand Hotel című musical. Ebben Frieda Flaemmchen, az amerikai filmes karrierre vágyó gépírónő szerepében látható majd Kisfaludy Zsófia. Két próba és az előadások között pedig elkezdte egy újabb verses összeállításához az irodalmi kutatást. Mint mondta, végérvényesen beleszeretett a kortárs magyar költészetbe és eltökélt célja, hogy minél szélesebb körben meg is ismertesse ezeket a gyönyörű verseket másokkal. Zenés versfüzérként, lélektükörként.

 

Legnépszerűbb cikkek