| 2022. január. 22. | 2 perc olvasás

Novák Katalin tartott előadást Sopronban a magyar kultúra napján

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Soproni Csoportja a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepséget a Liszt-központban. A rendezvényen Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, köztársaságielnök-jelölt tartott előadást.

Az ünnepség kezdetén dr. Brummer Krisztián, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Csoportjának elnöke elmondta, hogy Sopronban 1990 óta ünnepli közösen a Magyar Kultúra Napját városunk három jelentős keresztény civil szervezete: a Luther Szövetség, a Soproni Kálvin Kör és a Keresztény Értelmiségiek Soproni Csoportja. Ebből az alkalomból hagyományosan a magyar közélet egyik jeles képviselőjét kérik fel arra, hogy beszéljen a magyarság és a kereszténység témakörében.

Idén Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, köztársaságielnök-jelölt osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. - A Magyar Kultúra Napján nemcsak a magyar művészetet ünnepeljük, hanem azt is, amit a magyar kultúra tudott adni az egyetemes vagy európai kultúrának és fordítva. Mindazt, ami az egyetemesből átszűrődött a magyar kultúrába és annak részévé vált. A kultúra a mindennapi életünk olyan közege, amelyből ihletet, erőt tudunk meríteni. Nekünk, magyaroknak, akiknek fontos az élet továbbadása, akiknek fontos az, hogy megmaradjunk, sőt hosszú távon gyarapodjunk is, azért kell a kultúra, mert ez az, amiből erőt meríthetünk, ez az, amiből energiát kaphatunk a mindennapokhoz. Ezt a kultúrát ünnepeljük ma, a Magyar Kultúra Napján – hangsúlyozta. 


fotó: Griechisch Tamás

Az előadáson részt vett Csiszár Szabolcs alpolgármester, több önkormányzati képviselő, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Megtiszteltetés Sopron városának, hogy a Magyar Kultúra Napján vendégként köszönthettük Novák Katalin miniszterasszonyt, aki „Ami a miénk” című előadásában fejtette ki gondolatait erről a jeles napról. A Magyar Kultúra Napja a Himnusz születésének napja. Isten, áldd meg a magyart - így kezdődik Himnuszunk és így kezdődik alaptörvényünk is, amely alapértéket ad minden magyar számára, nemcsak hazánkban, hanem a Kárpát-medencében is - emelte ki az országgyűlési képviselő.


fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen közreműködött a Fidelissima Vegyeskar Szilágyi Miklós karnagy vezetésével. Pataki András Jászai Mari-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója Nagy Làszló Havon delelő szivárvány című művéből szavalt el részleteket.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek