| 3 perc olvasás

November 17 - A koraszülöttek világnapja

Falatnyi zoknikból álló füzérek, horgolt polipok, lila ruhadarabok, violaszínbe burkolózott épületek - szimbólumok, melyek a koraszülöttek világnapját hirdetik. November 17-én az idő előtt született csöppségek és családjaik kerülnek a figyelem középpontjába.

Magyarországon minden tizedik baba koraszülöttként jön a világra. Ma már a betöltött
24. terhességi hét jelenti az élveszülés alsó határát, életfunkcióját tekintve azonban minden, a 37. terhességi hét előtt született újszülött koraszülöttnek számít. Az anyaméhben kimaradt fejlődésüket - érettségi állapotuktól függően - mesterségesen kell pótolni. 

A Soproni Gyógyközpont PIC részlege II-es szinten akkreditált, ami azt jelenti, hogy az osztályon a betöltött 34. terhességi hét után született koraszülötteket, valamint az ikerszülésből, toxémiás várandósságból, diabéteszes édesanyák terhességéből született újszülötteket kezelik a szakemberek.  

A koraszülött érkezése mindig váratlan helyzetet teremt egy család életében. A szülészet és az újszülött-ellátás részéről összehangolt csapatmunkát igényel, hogy megpróbáljuk megadni a maximális biztonságot és esélyegyenlőséget az idő előtt érkezett babáknak. Az a célunk, hogy az ő esetükben is csökkentsük a megszületés utáni szeparációt, ennek érdekében a rendelkezésünkre álló emberi és eszközbeli kapacitásokat maximálisan kihasználjuk

– hangsúlyozta dr. Betuker-Kámán Csilla csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos.

Fotó: Hidegh András

Az újszülött- és koraszülött-ellátásban családbarát elveket követ a Soproni Gyógyközpont. PIC részlegükön is lehetőséget biztosítanak az édesanyáknak, hogy folyamatosan a kisbabájuk mellett legyenek. Ösztönzik a kolosztrum (előtej) -gyűjtést, a korai mellre helyezést, a „kenguruzást”, bevonják az anyukákat az ápolási feladatokba, ezáltal segítik a korai kötődés kialakulását, és csökkentik a szeparációs időt. Közvetlen kapcsolatot alakítanak ki a szülőkkel, a PIC munkatársainak odaadó és kitartó munkája mellett ugyanis rendkívül fontos a hozzátartozók folyamatos jelenléte, szeretete és támogatása.

A koraszülés az esetek többségében nem jósolható meg előre, de vannak olyan rizikófaktorok, amelyek kiküszöbölhetők. Ezek elsősorban életmódbeli tényezők. A káros szenvedélyek mellőzésével, a rendszeres várandósgondozáson való részvétellel, a szakorvosi javaslatok betartásával csökkenteni tudjuk a koraszülés esélyét

 – részletezte dr. Betuker-Kámán Csilla, majd kitért arra is, hogy nemcsak a várandósságra és a szülésre, hanem a gyermekágyas időszakra, a baba érkezésére is tudatosan készülni kell. Ahhoz, hogy segítsük a koraszülöttek és az újszülöttek külvilági adaptációját, a korai kötődés kialakulását, minden anyukának tisztában kell lennie az újszülöttek valódi, élettani igényeivel. Ebben a tanulási folyamatban is segítjük a kismamákat – tette hozzá.

Fotó: Hidegh András

A koraszülöttek világnapjáról minden évben megemlékeznek a kórházban is. A PIC részleg ilyenkor egyedi díszítést kap, a szakemberek a koraszülött-ellátás szimpátiaszínébe, lilába öltöznek. Ezzel fejezik ki együttérzésüket az érintett családokkal.

Az idei koraszülöttek világnapjára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat soproni csoportja is meglepetéssel készült. 

Évek óta szorgos és nagyon ügyes önkénteseink horgolják a polipokat, úgyhogy tulajdonképpen folyamatosan ellátjuk a kórház pici betegeit és babáit. Most a világnap alkalmából egy jó nagy adag poliptársaság érkezett

- mondta Kerekes Ildikó, a máltai szeretetszolgálat soproni csoportjának vezetője.

A figurák koraszülött-osztályokon való alkalmazásának ötlete Dániából indult, a kezdeményezés követői úgy tartják, hogy a színes, barátságos állatok jelenléte, köldökzsinórra emlékeztető csápjaik nyugtatóan hatnak a babákra.

Fotó: Hidegh András

Az előző évek hagyományainak megfelelően november 17-én városunk jelképe, a soproni Tűztorony is lila megvilágítást kapott.

fotó:Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek