| 1 perc olvasás

November a férfi egészség hónapja!

Minden év novemberében hívják fel a férfiak figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára. Magyarországon a prosztatarák az 50 év feletti férfiak leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése. Sok esetben nem jár tünetekkel, éppen ezért kiemelt jelentősége van a rendszeres vizsgálatokon való részvételnek.

Szikszai Zoltán, a Soproni Gyógyközpont Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a prosztatarák hasonló tüneteket okozhat, mint a dülmirigy jóindulatú megnagyobbodása, ilyenek lehetnek a nehezített vizeletürítés, a gyakoribb éjszakai vizelés, esetleg a véres vizelet.

Ha valaki ezeket tapasztalja, forduljon urológushoz! A szűrővizsgálat ugyanis arra is alkalmas, hogy a tünetek okát meghatározza.

A szakorvosi szűrés három pillérből tevődik össze: a PSA (prosztata specifikus antigén) szintjének vérből történő méréséből, illetve tapintásos és ultrahangos vizsgálatból. Amennyiben a 3 vizsgálat alapján felmerül a rosszindulatú elváltozás gyanúja, akkor szövettani mintavétel történik. A Soproni Gyógyközpont urológiai szakrendelésén beutaló nélkül, előzetes időpont egyeztetést követően lehet részt venni a szűrővizsgálaton. A szakorvosok szükség esetén a biopsziát is el tudják végezni ambuláns úton.

fotó: Hidegh András
A szűrővizsgálatokban a Soproni Gyógyközpont Urológiai Osztálya mindenképp tud segíteni, nemcsak ebben a hónapban, hanem egész évben is

- tette hozzá az osztályvezető főorvos.

A férfiak többsége hajlamos halogatni az orvosi vizsgálatokat, főleg akkor, ha nincs különösebb panasza, azonban a főorvos azt javasolja, hogy szűrésre évente javasolt minden ötven év feletti férfinak elmennie. Akinek családjában férfiágon már előfordult a prosztatarák, annak már negyvenéves kor után indokolt a vizsgálaton megjelenni. A genetikai tényezők mellett a betegség kialakulásában szerepet játszhatnak a hormonális változások, a helytelen étkezés és az elhízás. Mint minden daganattípus esetén, a betegség kialakulásában ugyancsak kiemelt szerepe van a dohányzásnak.

 

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek