November az újborok hónapja

November nemcsak a libás ételek, hanem az újborok hónapja is. A termelők ebben az időszakban kóstolják meg az idei bort, és ilyenkor végezik el az utolsó simításokat palackozás előtt.

November 11-hez, Szent Márton napjához számos hiedelem és népszokás köthető, ez a dátum ünnep a borászatokban is. A hagyomány szerint a borászok ilyenkor kezdik meg az újborokat rejtő hordókat. Magyar Dezső borász, a Lővér Pince vezetője elmondta: ott, ahol jó bor volt, az elfogyott időben.

"Mivel elfogytak a borok, ezért szükség volt az új borokra, a friss borokra, mindenki alig várta már, hogy legyen bor a pincében. Ez szerencsésen összejött a libák beterelésével úgyhogy ez a kettő összeforrt."
fotó: Máthé Alexandra


Sokan úgy vélik, hogy miután a bor bekerült a hordókba és kierjedt, befejeződik a munka. Ezeket a nedűket ilyenkor készre kell kezelni, hogy a palackba már kiváló minőségű italt zárjanak.


"Elvárt dolog hogy a bor tükrös és stabil legyen, valamint minőségi. Aprólékos munka ez, végig kell próbálni azokat a beavatkozásokat, amelyek pozitív eredménnyel járnak.

fotó: Máthé Alexandra


Az aszályos időszak idén is kihívások elé állította a borászokat, azonban helyes termesztéssel, valamint pincetechnikával így is megőrizhető a megfelelő illat- és aromagazdagság.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: újbor

Legnépszerűbb cikkek