November 11-hez, Szent Márton napjához számos hiedelem és népszokás köthető, ez a dátum ünnep a borászatokban is. A hagyomány szerint a borászok ilyenkor kezdik meg az újborokat rejtő hordókat. Magyar Dezső borász, a Lővér Pince vezetője elmondta: ott, ahol jó bor volt, az elfogyott időben.
Sokan úgy vélik, hogy miután a bor bekerült a hordókba és kierjedt, befejeződik a munka. Ezeket a nedűket ilyenkor készre kell kezelni, hogy a palackba már kiváló minőségű italt zárjanak.
"Elvárt dolog hogy a bor tükrös és stabil legyen, valamint minőségi. Aprólékos munka ez, végig kell próbálni azokat a beavatkozásokat, amelyek pozitív eredménnyel járnak.
Az aszályos időszak idén is kihívások elé állította a borászokat, azonban helyes termesztéssel, valamint pincetechnikával így is megőrizhető a megfelelő illat- és aromagazdagság.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520okt%25C3%25B3ber%2F20221110%2520%25C3%25BAjbor%2FDSC00520.jpg)
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Ffiles%2Fb8%2F66%2Fdsc00508.jpg)
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Ffiles%2F46%2F8a%2Fdsc00509.jpg)
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Ffiles%2Fb7%2F6c%2Fdsc00510.jpg)
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Ffiles%2F48%2F6f%2Fdsc00512.jpg)