| 2021. október. 28. | 1 perc olvasás

November elsejétől közösségi közlekedési eszközökön kötelező a maszkhasználat

Fontos döntések születtek a kormány tegnapi ülésén, amelyekről Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számolt be a mai kormányinfón. A kormány döntött arról, hogy a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a védőoltást előírják az alkalmazottak számára. A közösségi közlekedési eszközökön november 1-től kötelező lesz a maszk, és az egészségügyi intézmények esetében látogatási tilalom lesz. A szociális intézményekben pedig a vezetők döntenek a látogatási tilalomról.

Az oltottsági adatokról azt mondta, hogy minden olyan intézkedés kell, ami növeli az oltottságot, de minden más védekezési mód csak másodlagos hatékonyságú. A magyar állam szintén munkáltató, így az állami szervek esetében is előírják az oltási kötelezettséget - tette hozzá. Az önkormányzatoknál a polgármesterek döntenek a kötelező oltás elrendeléséről. 

Gulyás újságírói kérdésre elmondta, hogy 2015-óta vesz részt Magyarország az Egy Út, Egy Övezet kezdeményezésben. A Budapest-Belgrád vasútépítés, és a záhonyi intermodális csomópont felépítése is azt szolgálja, hogy a görög kikötőkből érkező áruk ide érkezzenek. Eddig is élénk forgalom volt, és még élénkebb forgalom lesz - tette hozzá. A debreceni vakcinagyár 2022 végére készülhet el - hangsúlyozta egy másik kérdésre.  

Gulyás Gergely elárulta, bízik benne, hogy az alkotmánybíróság nem fog olyan döntést hozni, miszerint törvénytelen lenne a kötelező oltás a munkaadók esetében. Ha mégis más döntés születik, akkor lehetőség lehet az alkotmánymódosításra - tette hozzá. 

Legnépszerűbb cikkek