| 2020. november. 20. | 2 perc olvasás

Nulla forintos villanyszámlával a klímaváltozás ellen

A következőkben összefoglaljuk, hogy pontosan mit kell tennünk ahhoz, hogy a jövőben ne fájjon a fejünk a magas villanyszámla miatt és közben még a környezetünket is védjük.

Mindenki számára köztudott, hogy lehet szélenergiát, biomasszát, geotermikus energiát, valamint a napból érkező energiát is hasznosítani, amely nem terheli a környezetet, mivel mentes a károsanyag - kibocsátástól. A napenergia tekinthető a legnagyobb rendelkezésre álló energiaforrásnak. Magyarországon az éves napsütéses órák száma átalagosan 1900 – 2200 között van, amelyet érdemes kihasználni. Erre két megoldás kínálkozik: a napkollektoros és a napelemes hasznosítás. Esetünkben az utóbbi a lényeges, amelynek segítségével a nap sugárzását elektromos árammá lehet átalakítani.

Hogyan is működik a rendszer? Mitől is lesz nulla a villanyszámla? Mi az összefüggés a napsütés és a fogyasztás között?


https://www.napelemoazis.hu

A fenti ábra jól szemlélteti a rendszer működését. A napelem napsütés esetén begyűjti a napsugarakat, és egyenárammá alakítja azokat. A folyamat következő állomása az inverter, ahol az átalakított napfény a háztartás számára alkalmas váltóárammá alakul.
A napelem működése időben független a fogyasztástól. Mit jelent ez?
Az éjszakai és reggeli órákban, amikor vagy egyáltalán nincs, vagy csak minimális a napsütés, akkor az áramtermelés is természetesen elhanyagolható, de ehhez az időszakhoz általában alacsony fogyasztás is párosul. Ezt a kisebb mértékű fogyasztást a normál hálózatból igényli a rendszer, hiszen a napelemes rendszer és az áramszolgáltató által működtetett hálózat szorosan együttműködik. A déli órákban megugrik a termelés, de a fogyasztás általában szintén alacsony, hiszen az emberek többsége nem tartózkodik ekkor otthonában. Ilyenkor a napelem által megtermelt energiát a rendszer visszatáplálja a másik hálózatba, amit valaki más fel is használ.
A késő délutáni és esti órákban megnő a fogyasztás, de a termelés napsütés hiányában lecsökken, majd pedig lenullázódik. Az ekkor szükséges energiát az áramszolgáltató által biztosított hálózatból nyerjük ismét. Leegyszerűsítve: délután és este fogyasztjuk el annak az energiának az értékét, amelyet dél körül megtermeltünk a napelemek segítségével.
Egy pontosan beállított rendszer egy év alatt annyit termel, amennyit felhasznál a hálózatból. Ha többet termelünk, mint amit felhasználunk, akkor a szolgáltató hajlandó akár megvásárolni is tőlünk az áramot. A pontos elszámolásról az ábrán is feltüntetett AD/VESZ mérőóra gondoskodik.

Reméljük sikerült kedves Olvasóinkat felvillanyoznunk ezzel a lehetőséggel! Következő cikkünkben a napelemes rendszerek telepítésének folyamatát is bemutatjuk, valamint a finanszírozási lehetőségeire is kitérünk.

Borítókép: illusztráció (Forrás: internet)

Forrás:
https://www.eon.hu/
https://www.portfolio.hu/

Legnépszerűbb cikkek