| 2021. január. 29. | 3 perc olvasás

Nyakunkon a felvételi határidő, aktuális a finanszírozás kérdése is!

2021. február 15-ig lehet töprengeni, hogy hol is kezdjük meg, vagy éppen folytassuk eddigi felsőoktatási tanulmányainkat szeptembertől.

A továbbtanulás a legjobb befektetés, de igen komoly finanszírozási terhet is jelent.
Biztosítani kell a tandíj, lakhatás, technikai eszközök, könyvek, jegyzetek, valamint a kikapcsolódási lehetőségek anyagi hátterét is.
A kiadások fedezhetőek családi támogatás, tanulmányok melletti munkavállalás, ösztöndíj (tanulmányi, szociális), valamint diákhitel által.

A Diákhitel Központ Zrt. már 2001 óta támogatja a fiatalokat különböző pénzügyi konstrukciók által.
Az elmúlt 20 évben több, mint 400 ezer hallgató részére folyósított hitelt a Diákhitel Központ Zrt. több, mint 400 milliárd Ft értékben. 2020-ban több, mint 30 milliárd Ft hitelt biztosított, amelyre létrejötte óta még nem volt példa. A statisztikai adatok alapján elmondható, hogy a diákok többsége a szabad felhasználású hitelt 50%-ban lakhatásra, 25%-ban oktatáshoz kötődő dolgokra és 25 %-ban egyéb költségek finanszírozására használják fel.

A diákhitel igényléséhez a következő alapfeltételek teljesülése szükséges:

  • aktív hallgatói jogviszony
  • magyar állampolgárság
  • maximum 45. év korhatár (Abban a félévben folyósítható utoljára Diákhitel, amelyikben a jogosult betölti az 45. életévet.)
  • bejelentett lakcím

Mint, a legtöbb befektetésnek, a továbbtanulás anyagi oldalának körültekintő megtervezési is nagyon fontos. Ebben segít a Diákhitel Pénzügyi Tájoló alkalmazása, amely megfelelő támpontot biztosít a várható költségek kiszámításához. 

Ha sikerült megterveznünk, hogy milyen költségekkel kell számolnunk a következő tanévekben, akkor könnyen kiválaszthatjuk a Diákhitel Központ Zrt. alábbi, 3 különböző hitel konstrukciója közül a számunkra legideálisabbat.

Diákhitel 1

A hitel keretében 15.000 Ft – 150.000 Ft közötti havi összeget lehet igényelni szabad felhasználásra. Ez féléves szinten 750.000 Ft-ot jelent. A felvett összeg havonta vagy fél évente egy összegben is hozzáférhető az igénylő saját bankszámláján. 
A Diákhitel 1 az aktív tanulmányok alatt bármikor igényelhető rejtett költségek nélkül 1,99%-os kamattal. A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnését követő 4. hónaptól kell megkezdeni. A törlesztési futamidő előre nem meghatározható, mivel a törlesztési összeg magállapítása két évig a minimálbér alapján, majd pedig a két évvel korábbi jövedelemmel azonos arányában kerül meghatározásra.

Diákhitel 2

A hitel keretében az önköltséges képzés igazoltan fizetendő díját lehet igényelni, amelyet az adott oktatási intézmény kap meg közvetlenül, ezért a felhasználhatósága kötött. Az aktív tanulmányok alatt bármikor igényelhető rejtett költségek nélkül kamatmentesen. A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnését követő 4. hónaptól kell megkezdeni. A törlesztési futamidő előre nem meghatározható, mivel a törlesztési összeg magállapítása két évig a minimálbér alapján, majd pedig a két évvel korábbi jövedelemmel azonos arányában kerül meghatározásra.

Diákhitel Plusz

A koronavírus okozta gazdasági nehézségek enyhítésére bevezetett hitel keretében minimum 100 000 Ft és maximum 500.000 Ft igényelhető szabad felhasználásra a beiratkozást követően december 31-ig. Ez az összeg a struktúraváltó informatikai felnőttképzések esetében a felnőttképzési jogviszonnyal rendelkező hallgatóknál 1.200.000 Ft. A törlesztési futamidő rugalmasan választható 1-5 év között, a kamatmentes törlesztés megkezdése csak az egy éves türelmi időszak után aktuális.

Mindhárom termék akár egyszerre is igényelhető. Egyik esetben sincs hitelbírálat, jövedelemvizsgálat, nincsen szükség kezesre, fedezetre. Előtörlesztési lehetőség bármikor díjmentesen biztosított.

A vírushelyzet végett általános törlesztési moratórium van érvényben 2021. június 30-ig, amely kiterjed valamennyi diákhitel termékre meglévő ügyfelek és új ügyfelek esetében egyaránt. Ennek lényege, hogy a Diákhitel Központ Zrt. a moratórium ideje alatt nem számol fel késedelmi kamatot és nem mond fel hitelszerződést. Ezen időszak alatt önkéntesen törlesztett fennálló tőke-és kamattartozások ingyenes előtörlesztésnek minősülnek. A hiteltörlesztési moratóriummal 2020. májusáig mintegy 50 ezren éltek.

További kedvezmények is biztosítottak, mint például a célzott kamattámogatás, a törlesztéskönnyítési megoldások, gyermekvállalást támogató kedvezmények: 2. gyermek után a tartozás felét, a 3. gyermek születése után pedig a teljes tartozást elengedik.

A diákhitel igénylése nagyon egyszerű, 2018 óta lehetőség van a komplett ügyintézési folyamatot online lefolytatni. A kérelemhez csak egy Ügyfélkapus regisztráció szükséges és a Neptun rendszerből automatikusan indítható is az igénylési folyamat.

További részletes információ a Diákhitel Központ Zrt. weboldalán érhető el.

Szöveges tartalom forrása:
https://csalad.hu/
https://www.penzcentrum.hu/
https://diakhitel.hu/
https://www.youtube.com/watch?v=rWbccQu8hzI

Képek forrása: 
https://pixabay.com/hu/
https://www.pexels.com/hu-hu/

Legnépszerűbb cikkek