| 2022. augusztus. 2. | 1 perc olvasás

Nyár: a pollenallergia évszaka

A nyári időszakban sokak mindennapjait megkeseríti az allergia. A legtöbben különböző fák, fűfélék vagy gyomnövények pollenjeire érzékenyek.

Az allergiás reakciók alapja, hogy a szervezet védekező rendszere az úgynevezett hisztamin nevű anyagon keresztül láncreakciót indít el a szervezetben. Ennek következtében a nyálkahártyák megduzzadnak, váladékot termelnek, vérbőek lesznek. Így alakulnak ki a jellegzetes orrfolyással, orrdugulással, szemviszketéssel, köhögéssel, tüsszögéssel járó tünetek.

A megelőzés általában a szervezetet érő pollenterhelés csökkentéséről szól. Pollenterhelést tudunk csökkenteni, ha nem szellőztetünk a reggeli-délutáni órákban, vagy megfelelő szabályok mentén klímaberendezést működtetünk. Napi többszöri zuhanyozással pedig lemoshatjuk a testünkre tapadó polleneket.

A szénanáthával sajnos sokan nem fordulnak orvoshoz, ráadásul ma már számtalan vény nélkül kapható gyógyszerrel és orrspray-vel lehet csökkenteni a panaszokat. Utóbbiak többségét csak 5–7 napig lehetne folyamatosan használni, sokan viszont állandóan, heteken, hónapokon keresztül alkalmazzák őket. Ezekhez a szerekhez könnyen hozzá lehet szokni, így pedig károsodhat az orrnyálkahártya.

A kezeletlen szénanátha könnyen átfordulhat asztmába, ezért is fontos, hogy szakember diagnosztizálja a betegséget. Ráadásul az optimális kezeléshez szükséges szereket az orvos tudja felírni.

Az lenne az ideális, ha még a szezon kezdete előtt elmennének orvoshoz azok, akik tudnak az allergiájukról. Ha felírta nekik az orvos a szükséges gyógyszereket, akkor fontos, hogy rendszeresen szedjék is be azokat. Ellenkező esetben könnyen kialakulhat arcüreggyulladás vagy orrpolip is. Ha a tünetek megváltoznak, akkor is azt javasoljuk, hogy forduljunk orvoshoz!

Borítókép; Soproni Gyógyközpont weboldala 

Legnépszerűbb cikkek