| 2020. június. 13. | 2 perc olvasás

Nyár végén birtokba vehetik a soproniak a Lenck-villát

A tervek szerint nyár végén birtokba vehetik a soproniak a régi pompáját visszanyerő Lenck-villát, amely a Modern városok program keretében kétmilliárd forintból újul meg. Az épület és a kert már elkészült, most az interaktív néprajzi és kézműipari kiállítótereket rendezik be.

Sajtóbejárás kertében tekinthettünk be a megújuló Lenck-villába, ahol dr. Farkas Ciprián polgármester azt mondta, hogy az épület és a kert „visszaad, megcsillant valamit Sopronnak abból a patinájából, ami a második világháború után elveszett”.

Kiemelte azt is, hogy a Modern városok program Sopronban jó ütemben halad, a program jól reflektál a város szükségszerű kihívásaira, 21. századi jövőjére. Idén eléri a várost az M85-ös gyorsforgalmi út, zajlik az ipari park fejlesztése, a történelmi belváros számos elemében megújult, épül az uszoda, utak újultak meg és a Fertő-parton is elkezdődik a kivitelezés. Utóbbi a várost és a térségét turisztikai szinten fogja más polcra emelni – mondta.


fotó: Griechisch Tamás

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a kormány nevében elismerését fejezte ki a városvezetésnek, mert a program előrehaladása rendkívül jó a városban: a programelemek egy része megvalósult, egy része kivitelezés, vagy olyan tervezési szakaszban van, hogy a kivitelezés bármikor elindulhat – mondta. A kormánybiztos hozzátette, hogy látta a Lenck-villa felújítás előtti állapotát, amely most „egészen más képet mutat”.


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila országgyűlési képviselő az idén 130 éves villa történetét felelevenítve elmondta, hogy Lenck Emil kezdte el építtetni 1890-ben. A család két évvel később költözött a villába, azonban az 1900-as bankválság során csődbementek, a villa 13 évvel később már múzeumként funkcionált. A rendszerváltásig két alkalommal is szerette volna a város megújítani, azonban csak minimális szintig jutottak, így az épület olyan állapotba került, hogy 1990-ben a múzeumnak ki kellett költöznie. 2004-ben volt egy újabb kísérlet a felújításra, de abból semmi sem valósut meg, az épületet le kellett zárni.

A képviselő kiemelte, hogy nagy érdeme van dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselőnek, Firtl Mátyás korábbi országgyűlési képviselőnek és dr. Fodor Tamás korábbi polgármesternek a villa felújításában, mert rengeteget dolgoztak érte.


fotó: Griechisch Tamás

A Lenck-villa neoklasszicista-eklektikus stílusban épült, Sopron villaépítészetének egyedülálló darabja, az antik építészet klasszikus formajegyeit mutatja. A villa a mostani beruházás során teljeskörű felújításon és korszerűsítésen esett át a kerttel és valamennyi díszítőelemmel együtt.

Az eseményen részt vett Csiszár Szabolcs alpolgármester, Tóth Éva, Filep Márk és Mágel Ágost önkormányzati képviselők.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek