| 2021. május. 28. | 1 perc olvasás

Nyáron is folytatódik a rákosi viperát népszerűsítő program

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a nyári időszakban ismételten megkezdik szemléletformáló regionális kampányukat, ami 2020 januárjában nagy érdeklődéssel övezve vette kezdetét és a tervek szerint idén is folytatódik.

Mind a Nemzeti Park, mind más szervezetek által rendezett eseményeken és táborokban tartanak előadásokat a rákosi vipera védelmében, emellett interaktív foglalkoztató anyagokkal is készülnek iskolások, óvodások fogadására. A vándorkiállítások, foglalkozások során megismerkedhetnek a gyerekek hazánk egyik legveszélyeztetettebb gerinces fajával, a rákosi viperával, az őt veszélyeztető tényezőkkel, és védelme érdekében végzett tevékenységekkel. A regionális kampány „A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban pályázat keretében valósul meg.

A rákosi vipera nagyon ritkának és környezeti behatásokra érzékenynek tekintendő faj. Elszórt, néhány tucatnyi egyedből álló egymástól elszigetelt állományait az élőhelyek csökkenése, a gyakran nem megfelelően kezelt élőhelyeken megnövekedett predációs nyomás, valamint kismértékben a helyi lakosság alaptalan félelmei miatt ritkítja. A rákosi vipera 1974 óta védett, majd a nyolcvanas évek végétől fokozottan védett Magyarországon. Természetvédelmi értéke jelenleg 1 000 000 Ft.

Nemzetközi szinten is kiemelt védettséget élvez, így a CITES (Washingtoni Egyezmény) I. függelékében szerepel, az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) veszélyeztetett kategóriába sorolja, továbbá a Berni Egyezmény II. függelékében is szerepel. A Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya nemzeti parkokkal és állatkertekkel együttműködve 2004 óta, Európai Unió által LIFE-Nature alapból finanszírozott programok keretében tesz erőfeszítéseket a faj megmentésére.

Borítókép; Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook oldala 

Legnépszerűbb cikkek