| 2020. január. 28. | 1 perc olvasás

Nyesik a fákat a városban

Városszerte végzi a téli kertészeti munkálatokat a Sopron Holding. Legyen szó akár a fák nyeséséről, akár az avargyűjtésről, sok múlik azon, hogy felkészítsék a növényeket a tavaszra. A munkákat meghatározott ütemterv szerint bonyolítják le a városban.

Januárban már zajlik a fák nyesése, így készítik fel az utcasorfákat a jobb időre a Sopron Holding Zrt. munkatársai. Ez a folyamatnak egy fontos része, hiszen a nyugalmi állapotban lévő fáknak lelassul a nedv keringése, így jóval kisebb a folyadék veszteség, jobb a fa regenerálódó képessége, továbbá jobb lesz a tavaszi kihajtás is. 

„Előre meghatározott ütemterv szerint történik a fáknak a nyesése, a város területén mindösszesen olyan 7200 darab utcasorfát kezelünk a téli időszakban. A koronaalakító metszésen kívül, a ritkító metszéseket és a tisztító metszéseket is ilyenkor végezzük el” - tudtuk meg Sallai Krisztiántól, a Sopron Holding Zrt. zöldterület-gazdálkodási divízióvezetőjétől.


Sopron Média archívum

„Számos utca van, ahol a fák elektromos vezeték alatt vannak, így ezek alakítására különösen ügyelni kell, ezeket csonkolásos nyeséssel kezeljük. A keletkező nyesedéket összegyűjtjük és komposztáljuk. Sajnos az utóbbi időben sok olyan környezeti hatás érte az öreg fákat, melyek miatt romlott az állapotuk, megbetegedtek, veszélyessé váltak, ezek kivágását is a téli időszakban végezzük. Természetesen folyamatosan újítjuk, fejlesztjük az állományt, azaz új fákat ültetünk a hiányzók helyére”- mondta el Sallai Krisztián.

Az egyéb téli munkálatok közé tartozik az avargyűjtés, amit kézi és gépi erővel egyaránt végeznek. Ez idén jó ütemben haladt, köszönhetően az enyhe és csapadékmentes időjárásnak.

A szakembertől megtudtuk, hogy a tavaszi és az őszi időszakban ültetik az új csemetéket, így nem maradunk árnyék nélkül a jövőben sem.

Legnépszerűbb cikkek