| 2017. szeptember. 16. | 1 perc olvasás

Nyílt nap a papréti ortodox zsinagógában

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából egy napra megnyitotta kapuit a nagyközönség számára a papréti ortodox zsinagóga Sopronban.

Stubenvoll András a Soproni Magyar-Izraeli Baráti Kör elnöke üdvözölte az egybegyűlteket a Kulturális Örökség Napjai - Aranykorok Emlékezete program soproni rendezvényén. Beszédében kiemelte, hogy a zsidó kulturális emlékeket, szokásokat, építészetet meg kell őrizni, hogy azt a következő generációknak is át lehessen adni. Ilyen emlék és örökség a papréti zsinagóga is Sopronban.


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila tanácsnok Sopron Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője ünnepi beszédében elmondta, hogy a Franciaországból induló kezdeményezés részeként egy napra megnyitják a kiemelkedő műemlék épületeket szerte Európában és ezért nyitotta meg kapuit a papréti ortodox zsinagóga is, ahol több, mint ötven éve nem volt rendezvény. Ez a programsorozat alkalmat ad arra, hogy a települések megmutassák közösségi kincseiket, műemlékeiket egy hétvégén keresztül a nagyközönség számára. A képviselő hozzátette: Sopron évszázadok óta a sokszínű kultúrák találkozó helye és értékek hordozója is.

Dr. Tárkányi Sándor okleveles építész előadásában bemutatta az épület történetét, a soproni zsidó családokat, akik a város és a papréti zsinagóga életében is fontos szerepet játszottak.

A szervezők és a résztvevők nemzeti színű szalagot viseletek az eseményen. Ezzel tisztelegtek és emlékeztek arra, hogy a papréti zsinagóga 1891-es átadásakor ugyanilyen szalagot viseltek az átadó ünnepségen résztvevők.

A program zárásaként a Tzomet Band “Jeruzsálemtől Jeruzsálemig” című koncertjén vehetett részt a nagyszámú hallgatóság.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek