| 2016. március. 23. | 1 perc olvasás

Nyílt nap a Víz Világnapján

Gyerekkacajtól hangos és lufis gyermek csoportokkal teli Sopronban a Soproni Vízmű Zrt. Bartók Béla utcai központi telephelyének környéke. A társaság hagyományos Víz Világnapi nyílt napját tartotta, amelyre a nap folyamán több mint 1000 óvodás gyermek és iskolás diák látogatott el.

A résztvevőket színes, korosztályonként változó programokkal várták, bemutatva a társaság tevékenységeit, mindennapjait: a munkagépektől és a vízbekötésektől a szennyvízhálózatig, az üzemirányító központtól a vízszintmérésen át a laboros kísérletekig, valamint a helyszíni kivizsgálástól a csőtörés és a vízvezeték keresésen át a vízmérő működéséig és hitelesítésig.

„Ez életem legszebb napja!” kiáltott ki egy óvodás a markolóból.

Érthető, hiszen a legkisebbek között idén is a markoló volt a sláger. Lányok és fiúk egyaránt csillogó szemekkel lapátolták a homokot, forgatták a munkagépek kormányát. A nagyobbakat leginkább a színváltós laboros kísérletek nyűgözték le, de örömmel versenyeztek a csőkirakókban is. Játékos formában ismerkedtek meg bekötésekkel, csövekkel és mérőkkel, és tanultak hasznos információkat a vízről, víztakarékosságról, vízellátásról és szennyvízkezelésről is. Az idei évben újdonságként a föld felett kiépített vezetéken csőtörést kerestek és azt is megtekinthették, hogy miként vizsgálják a szakemberek a szennyvízbekötéseket. A programokat kVÍZ játék és közös vízivás zárta.

A Soproni Vízmű Zrt.-nél úgy vélik, nem lehet elég korán kezdeni a gyermekek szemléletformálását, környezettudatos gondolkodásra nevelését. A vízzel való takarékosság, valamint vízkészleteink és élővizeink védelmének hangsúlyozása a legfontosabb feladat.

A társaság bízik abban, hogy a nyílt napi programokkal – a szemléletformálás és a környezettudatos gondolkodásra nevelés mellett – sikerül megismertetni a gyerekekkel a vízellátás és a szennyvízelvezetés fontosságát és talán néhányan kedvet kapnak ahhoz is, hogy felnőve ezen a területen dolgozzanak és munkatársai legyenek a Soproni Vízműnek.

 

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek