Nyílt nap volt a GYSEV Zrt.-nél

Nyílt napon várta az óvodás és az iskolás csoportokat a Vasút Európai Éve alkalmából GYSEV Zrt. A Europe Direct Győr-Moson-Sopron, valamint a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.-vel közösen szervezett eseményen olyan programok várták a gyerekeket és fiatalokat péntek délelőtt, mint a mini KRESZ-pálya, a forgalomirányító központ meglátogatása, valamint a klímavédelemmel, fenntartható közlekedéssel foglalkozó Európa-sátor.

 2021-et az EU a vasút európai évének választotta. Ezzel is próbálták kontinensszerte népszerűsíteni a vasúti utazást, illetve áruszállítást. Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy segítse a biztonságos és fenntartható közlekedési formák elterjedését. A vasúti közlekedés elősegítésének komoly szerepe lehet az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, illetve abban, hogy Európa legyen a világ első klímasemleges kontinense.

A soproni vasútállomáson szervezett nyílt napon a gyerekeknek vasútbiztonsági szakemberek tartottak előadást és bemutatót a vasúti közlekedés szabályairól, érdekességeiről. A kicsiket - a vasúti, ill. autós közlekedést imitáló - fénysorompót és közlekedési jelzőlámpát is bemutató mini-KRESZ pálya várta, az Európa-sátorban pedig a klímavédelemmel, a fenntartható közlekedéssel kapcsolatos játékokban vehettek részt.

Az iskolai csoportoknak bemutatták egy vasúti kocsi és mozdony, valamint egy villamos motorvonat működését, emellett a központi forgalomirányító terembe is felmehettek.

 

A középiskolások számára kreatív alkotóverseny hirdettek a szervezők: a „Hogyan képzelem el a közlekedést 30 év múlva?” című pályázatra szabadon választott technikával készülhettek a pályaművek. A legjobb pályamunkát készítő osztály egynapos győri kiránduláson vehet részt izgalmas programokkal.

Legnépszerűbb cikkek