| 2017. február. 19. | 2 perc olvasás

Nyílt napokra és ovisulikra várják a nagycsoportosokat

Sopronban a szeptemberi tanévkezdéskor 650 első osztályos tanuló ülhet iskolapadba. A szülőkre mozgalmas időszak vár most: az iskolai nyílt napok után jön a beiratkozás.

Az óvodákban a nagycsoportos gyerekek izgalommal várják már, hogy mikor mehetnek először iskolába. Nem is kell olyan sokat aludni, aztán március végén, április elején kitárulnak az általános iskolák kapui, és a leendő első osztályos tanító nénik várják a nyílt napokon a leendő első osztályosokat és szüleiket. Ilyenkor az óvodások megismerhetik az intézményt, kipróbálhatják milyen iskolapadban ülni, s ott ismerkedni, gyakorolni a betűírást, a számolást. (A nyílt napok pontos időpontjai az iskolák internetes oldalain hamarosan megtalálhatók lesznek).

A szülőkre mindeközben egy komoly feladat, a beiratkozás elintézése vár.

Sopronban tizenegy általános iskola működik, melyek közül a Soproni Tankerületi Központ hét általános – köztük három speciális – iskolát, illetve egy tagintézményt üzemeltet és tart fenn január elsejétől. Emellett a városban található még két egyházi és egy nemzetiségi fenntartású intézmény is. A beiratkozás szabályai – fenntartótól függetlenül – mindenkire egyformán vonatkoznak.

A Lackner-iskola 1. A osztálya Grieszlerné Katona Mónika osztályfőnök vezetésével
A Lackner-iskola 1. A osztálya Grieszlerné Katona Mónika osztályfőnök vezetésével
fotó: Soproni Téma

– Szeptember elsején a soproni általános iskolákban hatszázötven elsős kezdheti meg a tanulmányait – közölte lapunk megkeresésére Marek János, a Soproni Tankerületi Központ vezetője. – A visszajelzések szerint huszonöten vidéki oktatási intézményekben tanulnak majd, s legalább ugyanennyi kis elsősre számítunk más településekről. Százharmincan, bár elérik az iskolaköteles kort, további egy évig óvodások maradnak.

Az iskolai beíratás időpontját az Oktatási Hivatal javaslatára, a tankerületi központtal egyeztetve a kormányhivatal járási hivatala határozza meg. A pontos időpont még nem ismert, de várhatóan április második felére–végére írják ki.

Marek János elmondta, az elkövetkezendő időszakban az óvodákon keresztül a szülőknek egy tájékoztató csomagot juttatnak el. Így kapnak egy jelentkezési lapot, amelyet akár már előre is ki lehet tölteni a szükséges adatokkal, így a helyszínen a beiratkozáskor már gyorsabban mehet a munka. Emellett nyilatkozni kell a szülői felügyeleti jog gyakorlásáról, illetve arról, hogy az erkölcstan, vagy a hit- és erkölcstan oktatását választják-e. A személyes okiratok, így a lakcímkártya bemutatása mellett közölni kell azt is, hogy a leendő első osztályos a város mely körzetében él életvitelszerűen.

Legnépszerűbb cikkek