Nyílt nappal és gálaműsorral indította az évadot a Soproni Petőfi Színház

Egész napos programmal várta a színház szerelmeseit a Soproni Petőfi Színház. A kulisszajárások mellett bemutatkoztak a bérletes előadások. A napot egy gálaműsor koronázta meg a Mária-szobornál, ahol a teátrum népszerű művészei léptek fel egy zenés összeállítással.

Szombaton ismét feltárult a kulisszák titokzatos, varázslatos világa a Soproni Petőfi Színházban. A látogatók napközben vezetett bejárásokon vehettek részt, ahol díszletrészleteket láthattak. A nézőtéri büfében lehetőség nyílt bepillantani a régebbi, nagy sikerű produkciókba és a szabadság évadának bizonyos előadásaiba is.  A legkisebbeknek Molnár Anikó színművész mesélt a kakaóbárban, a színház előtti téren pedig egy kiállítás várta az érdeklődőket az elmúlt 10 év színházi plakátjaiból. A Festőteremben délután a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Kóczán Péter vezényletével Goldmark Károly műveit játszotta. 

A napot színházi gálaest zárta a Várkerületen, a Mária-szobornál felállított színpadon, ahol a Petőfi Színház színészeinek nagyszabású előadását tekinthették meg. Az est megnyitóján dr. Simon István alpolgármester köszöntötte a nézőket, aki úgy fogalmazott, a soproni teátrum igazi nyertes szituációban van, ugyanis Magyarország Kormánya elkötelezett a színházi kultúra támogatása és fejlesztése iránt. – Az együttműködési megállapodásunknak megfelelően mintegy 350 millió forint kormányzati támogatásban részesült a soproni színház. Az önkormányzat is elkötelezett, mi is adunk 300 milliót a színháznak. Ehhez még –, ha elég ügyes a színházi vezetés - állami pályázatok elnyerésével 100-150 milliót tud szerezni. Eddig ebben Pataki András igazgató rendkívül eredményes volt. Szerencsés tényező, hogy a soproni polgárok is elkötelezettek, és veszik a jegyeket, bérleteket, így összesen közel 900 millió forint jut a Soproni Petőfi Színházra, illetve a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházra. A vezetőséggel kidolgoztunk egy új stratégiát annak érdekében, hogy ne csak a közönség jöjjön a játszóhelyekre, hanem mi is menjünk a közönséghez: iskolákba, közintézményekbe, közterületekre, és színvonalas előadásokkal népszerűsítsük a teátrumot és a szórakozásnak ezt a formáját – mondta el az alpolgármester. 


fotó: Griechisch Tamás

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója örömét fejezte ki, hogy a magyar dráma napjának alkalmából idén is tarthattak színházi napot. – Idén megpróbálunk hangosabbak lenni, mint szokásos, hiszen szeretnénk minél szélesebb körben elterjeszteni azt az információt, hogy nyitunk, indul az új évad. Ez köszönhető annak a hatékony járványkezelésnek, ami egyébként Magyarországra jellemző, köszönhető annak, hogy az oltáshoz hozzáférhetünk. Ezúton is buzdítok mindenkit az oltakozásban való részvételre. Mi, a Pro Kultúra dolgozói, száz százalékban be vagyunk oltva. A műtőkben használatos légsterilizálóval dolgozunk a Petőfi Színházban. Hozzánk korlátozás nélkül, nyugodtan lehet jönni. Öröm, hogy újra tudunk dolgozni, hiszen egy óriási évad következik a 100 éves soproni népszavazásnak dedikálva – emelte ki.


fotó: Griechisch Tamás

A köszöntőket követően színpadra léptek a művészek, akik dalaikkal, táncos koreográfiáikkal varázslatos hangulatot teremtettek a színpadon és a nézők sorai közt.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek