| 2024. április. 5. | 2 perc olvasás

Nyitrai Zsolt: az idősek biztonságát szolgálja az Európában egyedülálló Gondosóra program

A nyugdíjasok erkölcsi és anyagi megbecsülése mellett Magyarország Kormánya rendkívül fontosnak tartja az idősek biztonságát, ezért indította el - Európában egyedülálló módon - a Gondosóra programot, amely minden 65 év feletti magyar polgárnak lehetővé teszi, hogy a lehető leghamarabb segítséghez juthasson, ha bajba került. Erről beszélt soproni látogatása alkalmával a Sopron TV stúdiójában Nyitrai Zsolt kiemelt társadalomi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos.

 - Magyarország Kormánya 2010 előtt - a kormányzás feladatára és felelősségére készülve - kötött egy szövetséget a magyar nyugdíjasokkal: azt mondtuk, hogy minden körülmények között megőrizzük a nyugdíjaknak a vásárlóértékét, mindig kiállunk a nyugdíjasok érdekeiért, és megvédjük a juttatásaikat. Nehéz időszakban visszaépítettük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, amit most már megemelt formában kaptak meg az idősek ennek az esztendőnek az elején. Eddig 5 alkalommal tudtunk nyugdíjprémiumot fizetni a nyugdíjas honfitársainknak – kezdte a beszélgetést Nyitrai Zsolt, majd részletezte a Gondosóra program eredményeit.

 - Eddig több mint 600 ezer 65 év feletti honfitársunk regisztrált a programra, nagyságrendileg már 10 ezer esetben mentett életet a szerkezet, és több mint 200 ezer hétköznapi ügyben tudott segítséget nyújtani a felhasználóknak. Arra kérek minden soproni és környékbeli polgárt, ha 65 év feletti, vagy van 65 év feletti rokona, éljen a regisztráció lehetőségével – hangsúlyozta.

 - Hivatalossá vált az együttműködés a Gondosóra program és a polgárőrség között, valamint az Országos Mentőszolgálattal is kötöttünk megállapodást, amitől azt várjuk, hogy még gyorsabban tud megérkezni a segítség egy gombnyomásra – emelte ki Nyitrai Zsolt.

A teljes beszélgetés az alábbi videóban tekinthető meg:

 

Az óra egyszerűen kezelhető, ütés- és vízálló. Akár mosakodás, zuhanyzás, fürdés közben is rajta lehet az ügyfélen. Van egy esésérzékelő is benne, így ha valaki elesik, vagy elveszíti az eszméletét, és már nem tudja megnyomni a gombot, az eszköz akkor is jelzi a problémát a diszpécserszolgálatnak. Ha az idős ember rosszul érzi magát, vagy valamilyen problémája van, akkor megnyomja az órán található gombot, a diszpécserszolgálathoz kapcsol be a hívása, ahol egészségügyi szakirányú végzettséggel rendelkező munkatársak is dolgoznak, akik megítélik a probléma súlyosságát, és úgy hozzák a megoldást.

 - Volt olyan eset, hogy az idős ember kevésbé felkészületen indult el az egyik barátját meglátogatni a hegyekbe, és kifogyott a benzin az autóból. Az illető próbált telefonálni, de nem volt térerő. A Gondosóra 2G-s hálózattal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az egész országban van ilyen lefedettség. A bajba jutott megnyomta a gombot, a sárga angyal hozta a kanna benzint, és el tudott indulni az autó. Egy másik esetben egy horgász szenvedélyének hódoló idős embert a Sebes-Kőrös szinte elsodort, amikor próbált bemenni a vízbe, egy kézzel megkapaszkodott, de ilyenkor már nincs idő arra, hogy a telefont elővegye a zsebéből, az órát viszont meg tudta nyomni, és a katasztrófavédelem kollégái segítséget tudtak neki nyújtani – idézett példákat a Gondosóra gyakorlati, hétköznapi alkalmazásáról a miniszterelnöki biztos.

 

Címkék: Gondosóra

Legnépszerűbb cikkek