Nyitva lesznek a katolikus templomok és újra nyilvánosak a misék az egyházmegyében

Veres András győri megyéspüspök a járványügyi korlátozások részleges feloldásával kapcsolatban a Győri Egyházmegye közleményében szereplő intézkedéseket hozta 2020. május 4-én. A rendelkezések május 4-től további intézkedésig vannak érvényben.

– A templomaink nyitva tartanak, és immár nyilvános liturgiákat is végeznek bennük, különös tekintettel a szentmisékre és a májusi ájtatosságokra vonatkozóan-írták.

– Arra kéri a megyéspüspök a híveket, hogy az állami rendelkezéseknek megfelelően a 65 éven felüliek, illetve a krónikus betegségben szenvedők ne látogassák a liturgikus eseményeket. Számukra továbbra is felmentés van érvényben a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. 

– A jelenlévők igyekezzenek betartani a másfél-kétméteres egymás közti távolságot. Ez alól természetesen kivételt képeznek az egy háztartásban élők. 

– A 65 év feletti paptestvéreket szintén óvatosságra inti dr. Veres András, ők is legyenek tekintettel a szociális távolságtartás szabályára.

– A közleményben kiemelte: továbbra is mellőzzük a szenteltvíz használatát.

– A megyéspüspök a templom takarítóit arra kéri, hogy a kilincseket és a padokat naponta akár többször is fertőtlenítsék.

– Az áldoztatás előtt minden paptestvért arra kér a dr. Veres András, hogy végezzék el kezük fertőtlenítését az előre odakészített fertőtlenítőszerrel. Továbbra is kötelező a kézbe történő áldoztatás.

– Mint hangsúlyozta: a perselyezés továbbra is a szentmise végén, a templom kijáratánál történjen.

– A közleményben a megyéspüspök leírta: a házasságkötés és temetési szentmise értelemszerűen újra végezhető a fenti szabályok figyelembevételével. Az illetékeseket arra kéri, hogy a temetési szertartást ne a ravatalozó helyiségben, hanem kültéren végezzék.

– Azt is kiemelte: a személyes gyónások meghallgatására ne a gyóntatószékben, hanem a sekrestyében vagy esetleg használaton kívüli kápolnában kerüljön sor a szükséges távolság megtartásával.

– A közleményben dr. Veres András kéri az illetékesektől, hogy a beteglátogatásokat különös körültekintéssel és a szabályok maximális betartásával végezzék, vagyis a beteglátogatás előtt és után egyaránt fertőtlenítsék kezüket a paptestvérek, és viseljenek maszkot.

– Nagyobb létszámú plébániai rendezvények megtartása továbbra is tilos.

Végezetül dr. Veres András megyéspüspök azt kéri buzgón e hónap kiemelten ünnepelt szentjétől, a Boldogságos Szűz Máriától, hogy anyai közbenjárása által mielőbb elnyerjük Istentől a járványtól való megszabadulás ajándékát. Legyünk buzgók a május esti dicséretek megszervezésében és megünneplésében!

 

Frissítés: 

Az evangélikus  püspökök május 4-ei pásztorlevelében felhívják a figyelmet arra, hogy a hívek változatlanul tekintsék érvényesnek március 14-i kérésünket arra vonatkozóan, hogy az evangélikus gyülekezetekben ne tartsanak templomi istentiszteleteket és egyéb, hétközi alkalmakat a gyülekezeti tagok fizikai jelenlétével. 

Továbbra se menjenek templomba és ne tartsanak istentiszteleteket a gyülekezeti közösség részvételével – ezt kéri a Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsa a gyülekezetektől és lelkipásztoroktól.  A testület május 4-én ülésezett és az alábbi közleményt tette közzé:

A Zsinat Elnökségi Tanácsa arra kéri a gyülekezeteket, hogy mindaddig, amíg a közösségi kapcsolattartás biztonságát az illetékes hatóságok nem igazolják, az Elnökségi Tanács március 16-i ajánlásait vegyék figyelembe és továbbra se tartsanak templomokban és gyülekezeti házakban gyülekezeti közösség részvételével istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat.

Borítókép: illusztráció; Forrás: SopronMédia Archív

Legnépszerűbb cikkek