| 2019. november. 28. | 2 perc olvasás

Nyolc tanács az autósoknak a rendőrségtől

A közlekedésben az őszi-téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek - gyalogosoknak és autósoknak is – alkalmazkodni kell.

Néhány tanács, mit ajánlott ellenőrizni és mire kell figyelni ebben az időszakban:
 

 1. Mielőtt útnak indulnak, ellenőrizzék a gumiabroncsok állapotát, a megfelelő nyomást, a bordázat mélységét! Ajánlott a téli gumi időben történő beszerzése és felszerelése!
   
 2. Fontos, hogy járművünk is jól látható legyen, ezért ellenőrizzék a világító berendezések működését és a lámpabúrák tisztaságát!
   
 3. Töltsék fel az ablaktisztító tartályt téli szélvédőmosó folyadékkal, és ellenőrizzék az ablaktörlő gumik állapotát!
   
 4. Balesetveszélyes ha nem látunk vezetés közben megfelelően, ha párás, jeges a szélvédő, ezért elindulás előtt tisztítsuk le a szélvédőt, az ablakokat.
   
 5. A tél közeledtével egyre korábban sötétedik. Szürkületben, sötétedéskor lakott területen kívül is számítsanak a munkából, iskolából hazainduló, gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők megjelenésére.
   
 6. A vízátfolyások, vagy az úttestre felkerült sár is veszélyforrás lehet, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek, ha ilyen területre érnek.
   
 7. Erdős részen a lehulló falevelek is csúszóssá tehetik az utat, ezért ott is lassítani kell.
   
 8. Őszi reggeleken párás, ködös, deres és száraz útszakaszok válthatják egymást, megváltozhatnak a tapadási és látási viszonyok. Legyenek körültekintőek, ha ködös területre érnek tartsanak nagyobb követési távolságot és csökkentsék a sebességet.

forrás: internet

Reggelente ködös, párás útszakaszok, délután a korai sötétedés nehezíti a közlekedők dolgát. Esőben jobban csúsznak a kerekek, megnő a féktávolság, a nagyobb vízfelületen a vízen csúszás veszélye fenyeget. Ha a hőmérséklet 0 C fok és mínusz tartományba süllyed, akkor számítani kell arra, hogy a vizes-nedves útfelület lefagy. Ez még jobban növeli a csúszásveszélyt.

Mint minden szezonváltáskor, most is itt az ideje a rendszeres időközönként elvégzendő karbantartásnak (téli gumi, téli ablakmosó folyadék, ablaktörlő lapátok ellenőrzése, fagyálló folyadék, jégkaparó). A biztonságos közlekedés érdekében a legjobb ezeket még azelőtt elvégezni, hogy a hajnali fagyok beköszöntenének.

(police.hu)

Legnépszerűbb cikkek