| 2017. április. 30. | 2 perc olvasás

Nyolcvan éves a brennbergi evangélikus harangláb (fotók+videó)

A haranglábat 80 évvel ezelőtt szentelte fel Kapi Béla püspök, amelyre emlékezve ünnepséget és koszorúzást tartottak Brennbergbányán.

A hétvégén került sor az 5. Brennberg-Ritzing (Récény) találkozóra, amely keretében a résztvevők számára kétnyelvű szentmisét tartottak a Borbála templomban amit kulturális műsorok valamint közös tábortűz gyújtás követett. 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

A találkozó jó alkalom volt arra is, hogy megemlékezzenek az evangélikus harangláb fennállásának 80. évfordulójára, ahol ünnepséget és koszorúzást tartottak a Brennbergbánya, Ó-Hermes, Új-Hermes, Görbehalom Településrészi Önkormányzat valamint a Brennbergi Kulturális Egyesület szervezésében. 

A haranglábat 80 évvel ezelőtt szentelte fel Kapi Béla püspök, amelynek múltját valamint a két harang történelmét Honti A. Krisztina tanárnő idézte fel a megemlékezésen résztvevőknek.  

Az ünnepségen Heinrichs Eszter lelkész ünnepi beszédében elmondta, hogy a hosszú idő után újra megszólaló brennbergi harangok nem csak a múltunkra emlékeztetnek minket, hanem az állandóságra és a folyamatosságra is, amely harangok mindig is fontos szerepet töltöttek be a településen élők életében és amelyek hangjai végigkísérték Brennbergbánya történelmét az elmúlt hosszú esztendőkben.  

Táp Lászlóné a településrészi önkormányzat elnöke elmondta, hogy nagyon kevés tárgyi emlék maradt a bányászmúltról, azonban ami megmaradt azt ápolni, őrizni kell, ahogy ezt teszik a harangláb esetében is. Hozzátette, hogy az 5. Brennberg-Ritzing (Récény) találkozó tökéletes időpont volt arra is, hogy a Harangláb fennállásának évfordulóját megtartsák, hiszen így a megemlékezés bizonyára még több emberben idézte fel a közös történelmi múltat is. 

Az ünnepség végén koszorút helyezett el a haranglábnál Táp Lászlóné a településrészi önkormányzat elnöke és Heinrichs Eszter, az Ágfalvi és Bánfalvi Evangélikus Egyházközség lelkésze, majd a résztvevők közösen elénekelték a bányászhimnuszt. 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

A megemlékezésen fellépett a Brennbergbányai Ifjúsági Zenekar és Kórus is, amelynek tagjai Bennbergbányai, Görbehalmi, Ó- és Újhermesi gyermekek. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek