| 2021. július. 29. | 2 perc olvasás

Nyugdíjasotthonokba, klubokba látogatott a rendőrség

A Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembere, az áldozattá válás megelőzését szem előtt tartva, a rendőrkapitányság illetékességi területén működő nyugdíjas klubokba és nyugdíjas-otthonokba látogatott el.

Az időskorúak ellen elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében a Soproni Rendőrkapitányság prevenciós szakembere, Babelláné Lukács Katalin rendőr őrnagy 2021. július 15-től július 28-ig terjedő időszakban több nyugdíjas klubban és idős-otthonban ismertette és hívta fel a szép-korúak figyelmét azokra a bűncselekményekre, amelyeknek legtöbbször ők lehetnek az áldozatai. A prevenciós szakember előadása során kitért arra, hogy a trükkös csalók rendszerint az időskori sajátosságokat használják ki, mint a könnyebb figyelemelterelés, lassabb mozgás, nagyobb empátia.

Fontos, hogy az idősebb emberek megismerjék az őket fenyegető veszélyeket annak érdekében, hogy időben felismerjék és elkerüljék a bajt.

A bűnmegelőzési szakember az alábbiakra hívta fel hallgatósága figyelmét:

- Amennyiben valaki rokonának, unokájának adja ki magát és valamilyen ürüggyel pénzt kér, minden      esetben győződjön meg a hívó személyazonosságáról!
- Gyanús hívás esetén hívja vissza azt a személyt akire a telefonáló hivatkozik!
- Idegennek semmilyen körülmények között se adjon át pénzt!
- Amikor egyedül tartózkodik otthon, ne engedjen be idegent a lakásába!
- A szolgáltatók a túlfizetést nem hozzák házhoz!
- Ne higgyen annak, aki azzal az ürüggyel csenget be, hogy nyereményt hozott!
- Ne nyisson ajtót, kaput idegennek, ismeretlen személynek!
- Ajtaját lássa el biztonsági zárral, szereltessen fel biztonsági láncot!
- Ne bízzon meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek és jó modorúnak tűnik!
- Alkalmi munkával ne bízzon meg idegeneket (pl. favágás, hóseprés, kerti munkák)!
- Ne hagyja a kapujának, házának, lakásának kulcsát a lábtörlő, virágcserép alatt és egyéb helyeken! Ha elmegy otthonról, inkább vigye magával!
- Lehetőleg ne nyisson ajtót éjszaka, amennyiben nem tudja, ki keresi fel önt!
- Fizikai támadás esetén lehetőség szerint saját élete, testi épsége megóvása érdekében ne tanúsítson ellenállást, inkább teljesítse a támadó követeléseit, hiszen ezzel saját életét mentheti meg! 
- Folyamatosan tartson kapcsolatot a „közelében” élőkkel, valamint a postással, polgárőrrel, orvossal, szociális gondozóval. Lehetőség szerint állapodjanak meg abban az előbb felsorolt személyekkel, hogy hetente vagy havonta mely időpontokban látogatják meg Önt!
- Nyugdíjfolyósítás időszakában – ha lehetősége van rá – kérje meg valamelyik családtagját vagy a családgondozót, hogy legyen jelen az átvételkor, illetve a pénz biztonságba helyezésekor!
- Ügyeljen arra, hogy ha környezetében idegenek vannak, vagy gyanús személyeket észlel, ne beszéljen arról, hogy egyedül él!  

Címkék: police.hu

Legnépszerűbb cikkek