| 2021. július. 26. | 2 perc olvasás

Nyújtsd a kezed és ments életeket!

Nyújtsd a kezed és ments életeket – ezzel a mottóval várja a donorokat a Plazma Pontok frissen megnyitott, 11. gyűjtőállomása Sopronban.

Az intézmény megnyitóján dr. Szolnoky Miklós, a Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Frank Velte, a Plasma Service Europe GmbH ügyvezető igazgatója köszöntötték a soproni plazmaállomás dolgozóit, ahol kiemelték, mennyire fontos, hogy mindennapi munkájukkal többezer magyar beteg mindennapjainak élhetővé tételéhez járulnak hozzá.

A plazmaadás abban különbözik a véradástól, hogy plazmaadás során a vért egy zárt rendszeren keresztül választják szét, a vörösvértestek és fehérvérsejtek pedig visszakerülnek a plazmaadók szervezetébe. A vérplazma a vér nagyjából felét kitevő, folyékony alkotórésze, egy szalmasárga folyadék, mely 90 százalékban vizet, 10 százalékban pedig többek között gyógyszerkészítés szempontjából fontos fehérjéket tartalmaz, melyek mesterséges úton nem állíthatók elő. Egy vérzékeny beteg egy heti gyógyszeradagjának előállításához átlagosan 25 plazmaadóra van szükség, ezért is nagyon fontos a segítségnyújtásnak ez a formája.

A vérplazmából Németországban állítják elő a gyógyszereket. A Plazma Pontok célja megfelelni az Európai Unió iránymutatásának, miszerint a tagállamoknak önellátásra kell törekedniük a plazmából készült gyógyszerek előállítása területén, azaz a magyar betegek lehetőleg magyar donorok által adott plazmából készült gyógyszereket kapjanak.

Az Országos Vérellátó Szolgálattal is szoros kapcsolatot ápolunk – mondta Steixner Péter, a soproni Plazma Pont centrumvezetője. Az ide érkező donoroknak évente egyszer vért is kell adniuk, így hozzájárulnak a hazai vérkészlet növeléséhez is – tette hozzá.

Dr. Pukler András, az intézmény főorvosa ismertette a plazmaadás szabályait. – Egészséges, 18 és 60 év közötti, ötven és száznegyven kilogramm közé eső jelentkezőknek van lehetősége a plazmaadásra. Minden plazmaadást orvosi alkalmassági vizsgálat előz meg, ahol fizikális és laboratóriumi vizsgálat alapján dől el, hogy megfelelő-e a jelentkező egészségi állapota. Ha az orvos mindent rendben talál, akkor akár 72 óránként van lehetőség a plazmaadásra, évente maximum 45 alkalommal. Ha nem megfelelőek az értékek, a Plazma Pont munkatársai táplálkozási tanácsokat adnak, és ha javulnak az értékek, ismét lesz lehetőség az időpontfoglalásra. Orvosaink tanácsait követve, egészségügyileg biztonságban, hosszútávon adhatunk plazmát – mondta a főorvos.

Az új centrumban akár egyszerre húszan is adhatnak életmentő vérplazmát. 

A plazmaadásért eltöltött időért cserébe juttatás is jár, melynek összértéke minimum 7000 Ft, minden ötödik alkalommal pedig 10 000 Ft. Ezen felül pedig egyéb akciókkal, nyereményjátékokkal, kávéval és más finomságokkal is várják a látogatókat.

További információ: https://sopron.plazmaadas.hu/


 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: vérplazma

Legnépszerűbb cikkek