| 2021. november. 23. | 2 perc olvasás

Odafigyeléssel megelőzhetőek a lakástüzek!

Télen megemelkedik a lakástüzek száma. Sajnos szinte naponta hallunk halálos áldozatot követelő tüzekről az ország különböző részeiről.

Az őszi-téli időszakban az emberek többet tartózkodnak otthon - fűteni, főzni kell, és a szabadidős tevékenységeik nagy részét is otthon végezik, ezek mellett az ünnepi dekoráció is hozzájárulhat a lakástüzek számának emelkedéséhez.

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 244 esetben, idén eddig (november 17-ig) 239-szer hívták a tűzoltókat lakásokhoz, családi házakhoz tűzeset miatt. Sopronba és környékére tavaly 38 esetben, idén már 43-szor riasztották a tűzoltókat lakástüzekhez.

Pedig a lakástüzek többsége kis odafigyeléssel megelőzhető, ha odafigyelünk a környezetünkben található veszélyforrásokra.

Idén is többször előfordult, hogy nyílt láng - például a kazánból kicsapó láng vagy a kipattanó szikra okozott tüzet pincékben, kazánházakban. Ezért fontos, hogy a fűtőeszközök közvetlen környezetébe ne tegyünk éghető anyagot, hiszen az könnyen lángra kaphat (távolabb tegyük a begyújtáshoz használt papírt, gyújtóst, és ne a kandalló hőjével szárítsuk a kimosott ruhákat). Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelőanyaggal üzemeltetett tüzelőberendezés ajtaja elé fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni.

A fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Ezek az eszközök lánggal égnek vagy hőt termelnek, meghibásodásukból lakástűz lehet.

Gyakori, hogy gyertyák, mécsesek használata okoz tüzet. A közelgő ünnepre olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég. Mielőtt elhagyjuk a helyiséget, ahol a koszorút elhelyeztük, fújjuk el a gyertyát!

Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. A karácsonyi díszítéshez a fényfüzéreket csak megbízható helyen, műszaki üzletben vásároljuk meg. Ha valamilyen elektromos eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk.

Gyakori, hogy a sütés és a főzés vezet tűzhöz. Főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt. 

A dohányzás miatti tüzek kialakulása is gyakori. Ne aludjunk el hamarabb, mint a cigaretta!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakástüzek többsége valamilyen emberi tevékenységre vezethető vissza, oka sok esetben emberi mulasztás vagy gondatlanság.

Tűz esetén fontos a gyors helyzetfelismerés és reagálás. Ha a tüzet nem tudja eloltani, az épületet a lehető leggyorsabban hagyja el, és kérjen segítséget a 112-es segélyhívón!

Talán egy kisebb tűzoltó készülék vagy füstérzékelő nem a legelegánsabb ajándék, azonban életet menthet. Az egyedül élő idős emberek otthonába különösen tanácsos füstérzékelőt felszerelni, amely már a tűz keletkezésekor figyelmezteti őket a veszélyre. Kis anyagi ráfordítással sokat tehetünk biztonságunkért. 

Borítókép; illusztráció/forrás: Országos Tűzmegelőzési Bizottság

Legnépszerűbb cikkek