| 2020. szeptember. 24. | 1 perc olvasás

Október 1-je és november 30 között még elégetheti a kerti hulladékot

Az égetés helyett alternatív módszerekkel szabaduljunk meg a kerti zöldhulladéktól, amely egészségünket, környezetünket is kíméli. Az őszi munkálatok során a kiskertekben felhalmozódó faleveleket, egyéb növényi maradványokat, faágakat a legtöbbször elégetik. Idén még engedélyezett ez a lehetőség, de jövőre már tilos lesz.

A jelenleg szabályok szerint a kerti hulladék égetése október elsejétől november 30-ig vasárnap kivételével, minden nap 8:00-18:00 óra között engedélyezett. A szabályok településenként változhatnak. - Azt javasoljuk mindenkinek, aki a növényi hulladékot el akarja égetni, hogy előtte tájékozódjon a települési rendeletről, hogy pontosan hogyan végezhető. Nagy általánosságban el kell azt mondani, hogy megfelelő időjárási körülmények mellett lehet, tehát erős szélben semmiképen se gyújtsunk tüzet, és ha égetést végzünk, akkor a megfelelő biztonsági intézkedéseket tegyük meg. Az égetés helyét, közvetlen környezetét tartsuk száraz növényektől mentesen, legyen megfelelő létszám és szerszámok, illetve oltóvíz is. Az égetés végén győződjünk meg arról, hogy a tűz kialudt – tanácsolta Molnár Sándor, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

Molnár Sándor, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője
Molnár Sándor, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője

Jövő évtől országszerte tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése. A módosítás célja az indoklás szerint a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme, a levegő nem megfelelő minősége miatt ugyanis uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a zöldhulladék elégetésén kívül számos alternatív lehetőség közül választhatunk, melyek nem csak környezetkímélőbbek, de tűz- és balesetvédelmi szempontból is biztonságosabbak.
A hulladékudvarok széles körben elterjedtek, oda el lehet szállítani a növényi hulladékot, illetve komposztálhatjuk is, hiszen visszaforgathatóak a kertészkedésbe, gazdálkodásba. 

Sopronban az STKH évente 10 alkalommal, ingyenesen gyűjti a zöldhulladékot. Házhoz menő rendszerben szállítják el az ingatlanok elé kihelyezett zsákokat és az ingyenes igényelhető úgynevezett "barna kukát". A zsákokba és a barna kukába fák, bokrok nyesedékeit, lenyírt füvet, lehullott levelet lehet betenni.

Legnépszerűbb cikkek