| 2023. október. 12. | 2 perc olvasás

Október 18-án indul a Látni és látszani kampány

A „Látni és látszani” országos közlekedésbiztonsági kampány 2012 óta évről évre egyre nagyobb hatékonysággal hívja fel a figyelmet egy társadalmilag fontos ügyre, az egyéni felelősség kiemelt szerepére a baleset-megelőzésben.

 A biztonságos közlekedés megteremtése társadalmi ügy, ami arra ösztönöz minden résztvevőt, hogy a közös felelősségvállalás mellett nagyobb figyelemmel legyünk egymás iránt az utakon a kockázatok minimalizálása érdekében. A legmeghatározóbb tényező a balesetmegelőzésben maga az ember: a magatartása, látása, reakciói, valamint a jármű állapota. A kampány célja, hogy tartós, pozitív gondolkodásbeli változást idézzen elő az autósok körében és minden egyéb közlekedési résztvevőben.

A közúti közlekedés az együttélés alapelvein nyugszik, amelyek alapján elvárható a résztvevőktől a kölcsönös figyelem és a maximális felkészültség. Fontos, hogy mindenki számára világos legyen, hogy a baleset-megelőzés a közlekedők közös felelőssége. A vezető látása és a gépjármű műszaki állapota elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Az őszi-téli időszakban a látási viszonyok jelentősen romlanak, ezért ez az akció kiváló lehetőséget nyújt a gépjárművezetőknek arra, hogy ingyenesen ellenőriztessék autójuk láthatóságát, segítő berendezéseit az ablaktörlő lapáttól az index lámpáig. Emellett az akcióban lehetőséget biztosítunk díjmentes látásellenőrzésre is. Ezzel gondoskodhatsz nemcsak a saját, hanem a közlekedésben résztvevő többi ember biztonságáról is.

fotó: pixabay 

Az autósok közül sokan még mindig nem fordítanak elegendő figyelmet arra, hogy gépjárműveik megfelelő műszaki állapotban legyenek a téli időszak előtt. Még meglepőbb, hogy ennél is kevesebben ügyelnek arra, hogy a látásproblémákat ne csupán egy boltban kapható szemüvegpótlóval próbálják orvosolni, hanem megfelelő szakember segítségével és tanácsával.

A kampány nemcsak az autós nagyközönségnek szól, hanem lényegében minden állampolgárnak, hiszen manapság a legtöbb háztartásban található legalább egy személyautó vagy (motor)kerékpár, és szinte minden ember részese a közlekedésnek valamilyen formában. A biztonságos közlekedés érdekében nemcsak a felnőtteket célozzuk meg, hanem a fiatalabb generációt is, mivel belőlük válik a jövő járművezetője, akiknek már a korai években meg kell ismerni és tanulni a biztonságos közlekedés alapjait.

fotó: pixabay 

A társadalmi felelősségvállalás számos különböző formában nyilvánulhat meg. Különösen jó, ha az autószervizek ezt az alaptevékenységük részeként teszik, mint például a "Látni és látszani" akció támogatásával, ami a benne foglalt gondolatokkal való azonosulást tökéletesen kifejezi. Az önkéntes társadalmi felelősségvállalás azt jelenti, hogy a szervizes ügyfelek mindent megtesznek annak érdekében, hogy tudatosuljon a közlekedésbiztonság elsődleges fontossága.

A "Látni és látszani" akció keretében a regisztrált optikusok ingyenes látástesztet biztosítanak az akció keretén belül érkezők számára. Ez a teszt lehetőséget nyújt arra, hogy az emberek felmérjék jelenlegi látóképességüket, és esetleges problémákra fényt derítsenek. Ha a látásteszt során bármilyen probléma vagy eltérés merül fel, amely részletesebb vizsgálatot igényel, akkor a szakember egy teljes körű látásvizsgálatot javasolhat. Ez a részletes vizsgálat általában költségtérítéssel jár. A cél az, hogy az emberek időben felismerjék és kezeljék esetleges látásproblémáikat, ezzel is hozzájárulva a biztonságos közlekedéshez.

Az akció október 18-tól, december 3-ig tart! A kampányról bővebben itt olvashatnak! 

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek