| 2020. október. 7. | 2 perc olvasás

A látás hónapja - Sopronban is több helyen ingyenes a vizsgálat

A Magyar Látszerész Szövetség idén októberben immár 14. alkalommal rendezi meg nagysikerű kampányát, a Látás Hónapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres látásellenőrzés és a megfelelő szemüveg viselésének fontosságára. Az idei év kiemelt témája a kék fény, mely a megnövekedett monitor használat következtében extra terhet ró szemünkre.

Több soproni optikai üzlet is csatlakozott a Látás Hónapjához, így ingyenes látásellenőrzést kínálnak októberben a járványügyi előírásokat szigorúan betartva.
Ilyenkor van lehetőség látásvizsgálatra, illetve a szemészeti betegségek szűrésére is. -Évek óta kiemelkedően fontos feladatunk, hogy ebben a kampányban részt vegyünk. - mondta el Baranyai Márta, optometrista. - Ennek az utóbbi 5-6 évben ráadásul kiemelt jelentősége van, mert a szemüveg felírás már nem a kórházakban történik, hanem az optikákban. 


fotó: Fodor Regina

A zöldhályog szűréshez pontosan mérhető a szemnyomás, lehetőség nyílik a szemlencse átvilágítására is, amely a szürkehályog szűrésére alkalmas. A szemfenék állapota számos betegségre, így a magas vérnyomásra és egy esetleges cukorbetegségre is utalhat. Ma már sok modern eszköz segíti a látásellenőrzést. 


fotó: Fodor Regina

2020 több szempontból is más, mint a korábbi évek. A karantén, a digitális oktatás és a home office miatt a szemünkre is jobban kell ügyelni ebben az időszakban. Éppen ezért került a Látás Hónapjának fókuszában ebben az évben ismét a kékfény, és annak káros hatásai. A szakember szerint a témát érdemes több szempontból is megközelíteni: egyrészt, ha órákon keresztül közelről nézzük a monitort, akkor a szem izmai folyamatosan dolgoznak, ha nem megfelelő a dioptriánk, akkor az agyunk dolgozik túl sokat az éles látás érdekében. - Amikor nincs meg a tiszta és éles kép, akkor az agyunk egész napos erőlködésétől estére jön a fejfájás, a migrén, a pokoli mentális fáradtság. Míg normál esetben 20-22 alkalommal pislogunk egy perc alatt, addig miközben a monitort nézzük, csak hétszer. Ezáltal a szem felszínéről a könny elpárolog, és ettől jön az a bizonyos égető érzés – emelte ki Horváth András, Trend Optik tulajdonosa.

A káros következmények csökkentése életvitelbeli változásokkal, kékfényszűrő bevonattal ellátott szemüveggel és odafigyeléssel csökkenthetőek. 


fotó: Fodor Regina

Legnépszerűbb cikkek