| 2022. október. 10. | 3 perc olvasás

Október a látás hónapja

Október a látás hónapja – ennek alkalmából érdemes felhívni a figyelmet a szemészeti szűrővizsgálatok fontosságára. A tapasztalatok szerint, szinte az összes korosztály számára elengedhetetlen lenne a rendszeresen elvégzett látásvizsgálat.

fotó: Máthé Alexandra

A New Eye lézerszemészeti klinikán az iskoláskorú gyerekektől kezdve egészen az idősebb korosztályig fogadják a látásproblémákkal küzdő pácienseket.

„Gyermekszemészetünk idén szeptembertől indult, kimondottan a gyerekek igényeire rendeztük be egyik vizsgálóhelyiségünket. Iskolakezdéskor, a nyári szünet után nagyobb igénybevételnek van kitéve a gyerekek szeme. Ha azt tapasztaljuk, hogy esetleg a gyermekünk szédülésre, fejfájásra panaszkodik, vagy nem látja a távolban lévő autót, játékot, vagy esetleg gyorsan elfárad a tanulásban, akkor gondoljunk arra, hogy lehet, hogy egyszerűen csak a látásával van a gond – mondta el Balogh Zita, a New Eye Lézerszemészeti Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető igazgató úgy folytatta: a gyerekek nem tudják pontosan megfogalmazni a problémáikat, ezért is gyerekek. „Nekünk szülőknek a felelősségünk az, hogy odafigyeljünk rájuk és akár ezen problémák jelentkezése előtt elvigyük őket a megfelelő szemészeti szakemberhez” – tette hozzá Balogh Zita.

fotó: Máthé Alexandra

Az intézet egyik fő profilja a lézeres szürkehályog műtétek elvégzése.

„Nagyon fontos az időben felismert szürkehályog és az azt követő, nem sokáig halogatott műtét, azt nemzetközi tanulmányok is bizonyítják. Nincs egy éve, hogy megjelent egy orvosi publikáció, ahol egy amerikai kutatócsoport összefüggést fedezett fel a szürkehályogműtét és a demencia kialakulásának kockázata között. A szürkehályogműtét azonban nem csak a beteg látásán, hanem közérzetén, hangulatán és koncentrációján is javíthat. Műtét után arról számolnak be a páciensek, hogy sokkal ragyogóbban, élénkebben látják a színeket, jobban érzékelik összességében a külvilágot – árulta el az ügyvezető igazgató.

Balogh Zita azt is elmondta; a legmodernebb tervező és műtéti gépekkel fogadják a szürkehályogban szenvedő betegeket.” Kevesebb mint másfél óra alatt elvégezzük az összes műszeres vizsgálatot, illetve elkészítjük a komplett műtéti tervet is. Dr. Filkorn Tamás, intézetünk főorvosa Magyarország egyik leggyakorlottabb orvosa a lézeres szürkehályog műtétek területén. Szaktudása, tapasztalata és személyisége, valamint profi csapatunk hozzájárul a sok-sok pozitív visszajelzéshez, amit klinikánk kap a műtött betegeinktől” – hangsúlyozta Balogh Zita

Van még ezen kívül olyan vizsgálat, amelyet fontosnak tart főleg a felnőtt lakosság körében?

„Igen, ez elsősorban a zöldhályog- vagy glaukóma-szürővizsgálat. Sokan nem is gondolják, hogy egy nem időben felismert zöldhályog akár látásunk elvesztését is eredményezheti. Nemrég járt klinikánkon egy 40-es éveiben járó páciens. Látásjavító lézeres műtétet szeretett volna. Szeme nem volt alkalmas a műtétre, azonban kiderült, hogy kezdődő zöldhályogban szenved, és ha nem kezeli, akkor bizony a látóterének beszűkűléséhez vezethetett volna a betegség, ami viszont a foglalkozásában akadályozta volna, hiszen motoron végez szállítást. A zöldhályog tehát, ha nevezhetem úgy, egy alattomos betegség, hiszen észrevétlenül okozhat látásromlást, ami - mint említettem - látásunk elvesztéséhez is vezethet.” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Szabó Henrietta optometristaként dolgozik. A szakember elmondta; sokakat zavar a szemüveg munkavégzés közben, vagy nem tudnak valamilyen okból kifolyólag kontaktlencsét hordani, nekik érdemes a lézeres látásjavító műtéten gondolkodni.

fotó: Máthé Alexandra

„A műtéten átesett páciensektől a legtöbbször hallott visszacsatolás az volt, hogy miért nem korábban jöttek el hozzánk, hiszen az alig 2 perces beavatkozás után egy igen nagyfokú életminőség-javulásról számolnak be. De emellett természetesen az optikánkban jó minőségű, de mégis megfizethető, orvos által ajánlott szemüvegek is készülnek, amelyek könnyebbé teszik a mindennapokat” – tette hozzá a szakember.

Balogh Zita (b) Szabó Henrietta (j)
fotó: Máthé Alexandra 

 

Legnépszerűbb cikkek