| 2019. október. 10. | 2 perc olvasás

Októberben mindenki jobban figyel a szeme egészségére

Október a Látás Hónapja. Ennek keretében az átlagosnál többen fordulnak szakemberhez és többen használják ki az ilyenkor elérhető kedvezményeket. Az októberi időzítés pedig egyértelműen kedvez minden korosztály számára.

A magyar Látszerész Szövetség 2019-ben is megrendezi az Október a Látás Hónapja kampányt. Ennek keretében igyekeznek mindenkivel tudatosítani azt, hogy gondoskodjon az egyik legfontosabb érzékszerv egészségéről. A soproni kórházban egészen a kisgyerekkortól van lehetőség a vizsgálatokra.  

- Ideális az október, hiszen szeptemberben indul meg az iskola, így már a tanítás elején fel lehet hívni arra a figyelmet, hogy a gyerekek, különösen a 10 év körüliek gyakran szembesülnek azzal, hogy nem látják jól a táblát. A rövidlátás ugyanis egyre gyakoribb a köreikben – emelte ki dr. Cseke István, a Soproni Gyógyközpont Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa. - Ezt a látászavart egyébiránt okozhatja az olyan jellegű munka, vagy tartós elfoglaltság, amely során sokat kell közelre tekinteni, de genetikai háttere is van. Fontos, hogy a panaszos szerezzen be megfelelő dioptriájú szemüveget, ezzel lassítva a látásromlást– fűzte hozzá.

Az aktív korosztálynak is megvan a maga sajátossága. Ez pedig sok esetben összefügg más betegségekkel is. - A cukorbetegség a legfontosabb, amire fel kell hívnom a figyelmet – világított rá az osztályvezető. - A sokat dolgozó 40-50 éves korosztálynál már gyakran jelentkezik ez a betegség. A lényeg a cukorbetegek esetében az, hogy évente ellenőriztessék a látásukat és a szemfeneküket, mert így időben meg tudják gátolni, hogy a kóros állapot súlyosabb formába menjen át – javasolta.

Nem csak az orvosok, hanem a látszerészek is aktívan részt vesznek a látás hónapjában. Az általános vélemény az, hogy a kampány időzítése is sokat segít abban, hogy észrevegyük a kialakulóban lévő, vagy már kialakult problémát. - Nagyszerű kezdeményezés kiváló időpontban, ugyanis azzal, hogy rövidülnek a nappalok és lecsökken a hétköznapi fény, az irodákban dolgozók rájönnek, hogy nem látnak olyan jól, mint nyáron – osztotta meg velünk Bodnár András látszerész. - Sokan fordulnak ilyenkor szakemberhez ezzel a problémával. Gyakran kiderül a vizsgálatok során, hogy a régi szemüvegük már valóban nem jó, esetleg megjelenik az esetükben az öregszeműség, amely a statisztikák szerint a 45 évnél idősebb korosztályt nagy átlagban érinti – tudtuk meg tőle.  

Az októberi kampány minden korosztály számára fontos, hiszen elsődleges, hogy az emberek vigyázzanak szemük egészségére. Arról nem is beszélve, hogy általában ilyenkor sok helyen ingyenes lehet a szemvizsgálat, és a szükséges szemüvegek is a legtöbbször olcsóbban beszerezhetők a látás hónapjában.  

Legnépszerűbb cikkek