| 2023. június. 22. | 2 perc olvasás

Olcsóbb lesz a parkolás az Árpád utcai parkolóházban

A csütörtöki közgyűlésen a parkolóház és a mélygarázs kedvezőbb parkolási feltételei mellett az új Hillebrand utcai bölcsődéről, a hamarosan átadásra kerülő inkubátorház ügyében, valamint azon soproni családok támogatásáról is döntöttek a képviselők, akik a korábbi fűtési szezonban a szabályozások miatt még kimaradtak a kormány által biztosított rezsicsökkentésből.

A képviselő-testület döntése nyomán módosították a fizető parkolás rendjéről szóló önkormányzati rendeletet, melynek értelmében augusztus 1-től az Árpád utcai parkolóházban, valamint a Petőfi téri mélygarázsban a parkolójegyek díja bruttó 400 forint lesz 8:00 órától 18:00 óráig a korábbi 480 forint helyett. A díjazás 18:00 óra után 200 forintra csökken a korábbi 250 forintról. Változás emellett, hogy az Árpád utcai parkolóházban 6 órányi parkolás után a szolgáltatás másnap reggel 8 óráig díjmentessé válik, az első fél óra pedig ugyancsak díjmentes marad.

 

Fotó: Griechisch Tamás

A parkolás rendjéről szóló rendelet további változása, hogy a zöld alapszínű rendszámmal rendelkező gépkocsik a felszíni parkolóhelyeket szintén díjfizetés ellenében vehetik majd igénybe, akárcsak a többi gépjármű. A Paprét felújításával a parkolók is megújulnak, a jobb feltételek miatt a terület az I. parkolási zónába kerül áthelyezésre. A Balfi úton az evangélikus temető és az Anger-réti sporttelep előtti parkolók bekerülnek a III. zónába azzal a kitétellel, hogy a várakozóhelyek az első 120 percben díjmentesek, akárcsak a Pozsonyi út-temető parkolóban. Ez utóbbi módosítások a felszíni parkolás terheltsége miatt váltak szükségessé.

A közgyűlésen fontos téma volt azon soproni családok helyzete is, akik olyan önkormányzati tulajdonú házakban, lakásokban élnek, melyekre a jogi szabályozás miatt az előző fűtési szezonban még nem voltak érvényesek a magyar kormány által biztosított rezsicsökkentés feltételei. Ennek kapcsán dr. Farkas Ciprián polgármester hangsúlyozta, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók energiaválsághoz vezettek Európában, mely minden közösségnek nehézségeket okoz. Az érintett önkormányzati tulajdonú, házközponti fűtéssel rendelkező társasházakban élő soproni családok megnövekedett költségeit a város most kompenzálja, ezzel megvédve őket az energiaárak pluszköltségeitől. A városvezetés összesen 50.000.000 forintot biztosít az érintett soproni családok támogatására.

Fotó: Griechisch Tamás

Városunkban hamarosan átadják az új, kormányzati támogatásból épült Hillebrand utcai bölcsődét.  Az új bölcsőde 84 fős gyermeklétszám kiszolgálását képes biztosítani, melyet várhatóan 2023 októberében vehetnek birtokba a gyermekek. Ennek kapcsán a közgyűlés döntött a szükséges dolgozói létszám bővítéséről, hiszen az új bölcsőde megnövekedett feladatellátással is jár a város számára.  

A közgyűlésen tárgyaltak továbbá az új inkubátorházzal kapcsolatban megkötött konzorciumi megállapodás módosításáról is, mely az Innovációs és Technológiai Centrum területén épült. Az inkubátorház hamarosan elkészül, így továbbra is lehetőség van a vállalkozások számára, hogy benyújtsák pályázatukat a műhelyek és irodák bérlésére.

Fontos hír, hogy a köztemetőkre vonatkozó költségek nem változnak, továbbra is a jelenleg hatályos díjmértékek maradnak a soproniak számára. 

Legnépszerűbb cikkek