| 2021. március. 1. | 2 perc olvasás

Olvasópályázatot indított a Széchenyi István Városi Könyvtár

Zdeněk Miler születésének 100. évfordulója alkalmából indított olvasópályázatot az alsó tagozatos diákok számára a Széchenyi István Városi Könyvtár. A feladatlap a cseh animációs filmrendező Kisvakond című legendás művével kapcsolatban tesz fel kérdéseket a kitöltőknek. A pályázat leadási határideje: 2021. március 16.

1954 őszén a cseh Barrandov stúdió egyik munkatársa, bizonyos Zdenek Miler megbízást kapott, hogy készítsen oktató-nevelő célzatú filmeket a "nagy szocialista béketábor" gyermekei számára.

A lehetséges témák között az épülő új világ csodái szerepeltek, mint például a textilipar és a ruhagyártás. "Micsoda ötlet, hát mit lehet egy ilyen rettentő unalmas témáról rajzolni?!" - gondolhatta az akkor 33 éves rajzoló-animátor. Miler nem akart olyan hagyományos propagandafilmet csinálni, amelyben a narrátor bácsi elmagyarázza a képen mutatott gyártási folyamatokat. Úgy gondolta, hogy egy érdekes és szeretetre méltó "igazi karakterre" van szükség, amelyik kalandjai során nem egyszerűen végigkalauzolja a gyerekeket a gyártási folyamatokon, hanem megtölti élettel a filmet.

Az ihlet nehezen jött, mivel Miler olyan karaktert akart találni, amely még nem szerepelt egyetlen rajzfilmben sem. Egér, kacsa, róka, farkas, kismadarak már kilőve... Nem csoda, hogy bő két év és egy szerencsés botlás kellett ahhoz, hogy megszülessen a közép-európai rajzfilmgyártás egyik legnagyobb klasszikusa. A botlás szó szerint értendő: Miler egy alkonyi séta során átesett egy vakondtúráson. - Ez a jó ötlet - gondolta. - Egy hol itt, hol ott, a föld alól felbukkanó Kisvakond! - Hónapokig kísérletezett a figurával, hiszen a vakond csökevényes szemeivel és merev ujjú ásólábaival nem egy táncoskomikus alkat. Krtek végül két lábra állt, szemeket és fogásra is alkalmas kezeket kapott "papájától".

A Kisvakond anélkül teremtett saját univerzumot, hogy elszakadt volna a valóságtól vagy épp politikai szócsővé vált volna. A feldolgozott problémák valóságosak voltak. Miler felemelte szavát az önzés, a környezetszennyezés és a helytelen életmód ellen. A vakond hol eldobott nyalókába ragad, hol Süni barátját próbálja megmenteni a preparátortól, de van, hogy egy, az otthonát fenyegető buldózerrel kell szembeszállnia.

A Kisvakond a csehszlovák filmgyártás legkelendőbb exportcikke lett, kalandjait 85 ország vásárolta meg. A színvonalas tartalomhoz illett a pantomim-rajzfilm forma is, amit csak könnyű levetíteni.

Olvasópályázatot hirdetett a Széchenyi István Városi Könyvtár: 

Zdeněk Miler születésének 100. évfordulója alkalmából indított olvasópályázatot az alsó tagozatos diákok számára a Széchenyi István Városi Könyvtár. A híres csehszlovák rajzfilmfigurához kapcsolódó feladatlapot a Könyvtár honlapján tölthetik ki az érdeklődők. 

A megoldások beküldhetők:

  • elektronikus formában az [email protected] címre (nyomtatás után kitöltve, majd szkennelve, fényképezve vagy e-mailben a feladatszámok-megoldások elküldése)
  • Személyesen  a könyvtár kapualjába, szolgáltatási időben
  • vagy bedobhatják a postaládába is.

A pályázat leadási határideje: 2021. március 16. A legjobb megfejtést beküldők jutalomban részesülnek!

Borítókép; Széchenyi István Városi Könyvtár weboldala 

Legnépszerűbb cikkek