| 2022. március. 30. | 1 perc olvasás

Önkéntesség a határ mellett

A soproni Eötvös-középiskolából három ápoló tanuló, Maráczi Réka, Istenes Lívia és Pál Richárd József is csatlakozott a Magyar Vöröskereszt egységéhez, amely március 21-től 25-ig teljesített szolgálatot Záhonyban és Barabás község helyi orvosi rendelőjében.

A Magyar Vöröskereszt úgynevezett H-HERO (Health Emergency Response Operations) sürgősségi gyorsbeavatkozó egységeket telepített a magyar-ukrán határra. Ezek a rögtönzött rendelők jól felszereltek, így tartalmaznak gyógyszereket, a beteg paraméterezését, monitorozását segítő eszközöket, EKG berendezést, AED készüléket és lélegeztetőgépet is. Az ellátásra szoruló menekülteket napi 24 órában várja az egészségügyi személyzet és a velük együtt dolgozó lelki segítségnyújtók.

„Vonattal utaztunk Záhonyba. Megérkezésünk után eligazításon vettünk részt, ahol az általános szabályokat ismertették. A szakmánkhoz híven egészségügyi feladatokat láttunk el, melynek során elmélyíthettük szakmai tudásunkat, valamint megtapasztalhattuk azt, hogy milyen kórházi kereteken kívül dolgozni. Remek csapat tagjai voltunk! Megismerkedtünk más szervezetek dolgozóival, találkoztunk külföldiekkel, így nagy hasznát vettük a nyelvtudásunknak és nem utolsó sorban tapasztalatokat cserélhettünk” – mondta Pál Richárd József.

fotó: Eötvös József Evangélikus Középiskola weboldala 

„A hozzánk érkező betegek állapotát ABCDE szemléletű betegvizsgálattal kezdtük felmérni. Vitális paraméterek, mint például vérnyomás és vércukormérés, oxigenizáció megfigyelése, légzésszámlálás, testhőmérséklet mérése, továbbá Glasgow Coma Scale megállapítása volt a munkánk. Feladatunk közé tartozott még az esetlegesen felmerülő fájdalmak lokalizálása és intenzitásának megállapítása, illetve az anamnézis felvétele” – tette hozzá Istenes Lívia.

 „Az ottlétünk alatt tapasztalt leggyakoribb kórképek a magas vérnyomás, a kimerültség, a kiszáradás, a vércukorproblémák és a hirtelen fellépő akut panaszok voltak. Gondot okozott továbbá az is, hogy a menekültek rendszeresen szedett gyógyszerei elfogytak, amiket lehetőség szerint pótoltunk. A szolgálat során találkoztunk egy hipertóniás krízissel, amely orvosi utasítás alapján végzett gyógyszeres kezelés után sem szűnt meg. A protokoll szerint értesítettük az Országos Mentőszolgálatot, akik a beteget kórházba szállították” – nyilatkozta Maráczi Réka.

fotó: Eötvös József Evangélikus Középiskola weboldala 

A Magyar Vöröskereszt csapata addig marad a magyar-ukrán határon, ameddig tart a menekültáradat.

Borítókép: Eötvös József Evangélikus Középiskola weboldala 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek