| 2021. május. 4. | 2 perc olvasás

Online időpontfoglalási lehetőség nyílik kétszázezer Szputnyik V-oltás regisztrálására is

Aki még nincs beoltva, az még ma megkaphatja a védőoltást – jelentette ki az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi online tájékoztatóján.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára és az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondta: örömmel látja, hogy hozzájárultunk a koronavírus harmadik hullámának visszaszorításához. Az indiai vírustörzs azonban “itt van a szomszédban”, ezért még nem dőlhetünk hátra.

Elérkeztünk abba a szakaszba, amikor az oltakozás már semmi máson nem múlik, kizárólag az egyéneken. A kormány lehetővé tette az online időpontfoglalást és az oltás felvételét. Minél gyorsabban felvesszük az oltást, annál gyorsabban szabadulunk meg a korlátozásoktól, és annál szabadabb életet élhetünk – hangoztatta György István.

Magyarország továbbra is az uniós lista élén áll: a lakosságból 4 millió 99 ezren megkapták az oltást, és több mint kétmillióan már a második adag oltást is megkapták. A regisztráltak száma 4,225 millió fő, és 80 százalékuk már meg is kapta az oltást. Aki még nincs beoltva, az még ma megkaphatja a védőoltást –  jelentette ki az oltási munkacsoport vezetője.

Meg fogják nyitni az online időpontfoglalási lehetőséget 200 ezer Szputnyik V-oltás regisztrálására is, és a tülekedés elkerülése végett értesítő sms-t is fognak küldeni azoknak, akik erre a TAJ-számuk alapján jogosultak. Ezzel a rendkívüli lehetőséggel csak azok élhetnek, akik ilyen sms-t kapnak.

A Pfizer mellett a kormány eltesz többezer adag Szputnyik V oltóanyagot a 16-18 éves korosztály oltására. Ehhez regisztrálni kell a vakcinainfo.gov.hu honlapon, legkésőbb május 7-én, péntekig. A fiatalok ugyanis csak az interneten keresztül fognak tudni oltási időpontot foglalni a jövő hét második felében esedékes oltásokra. György István azt kérte, hogy mások ne próbálkozzanak ebben az időszakban az oltási regisztrációval.

Ezen a héten érkeznek az egyadagos Janssen (Johnson & Johnson) vakcinák is, amelyeket a honvédségi oltóbuszok segítségével juttatnak majd el az oltásra várókhoz. Az oltóbuszok eddig hét megye 61 településén jártak, és ott összesen több mint 13 ezer regisztráltat oltottak be. György István nyomatékosította: aki még nem regisztrált, de szeretne védőoltást kapni, az regisztráljon. „A korlátozó intézkedések feloldása immár csak rajtunk, önökön múlik!” – tette hozzá.

Legnépszerűbb cikkek