| 2021. január. 23. | 2 perc olvasás

Online petíció indult az ingázókért

„Szabad utat az ingázóknak“ címmel kétnyelvű, magyar-német petíció indult az ingázók határátkelésének megkönnyítéséért - írja a volksgruppen.orf.at. A kezdeményezéshez egy hét alatt több mint 1.000-en csatlakoztak – osztrákok és magyarok egyaránt.

Mint azt Debreceni József, a kétnyelvű petíció elindítója elmondta: a kezdeményezés nem a beutazási korlátozások ellen szólal fel. Az aláírók az átkelőkön rendszeresen kialakuló áldatlan állapotokra kívánják felhívni a döntéshozók figyelmét. Úgy véli: a torlódást az ellenőrző személyzet megnövelésével, az ingázók számára külön sáv nyitásával illetve egy egységes, a hatóságok által elfogadott jelzés – például a szélvédőre ragasztható „ingázó-matrica“ – bevezetésével könnyen meg lehetne szüntetni. Úgy látja azonban, hogy az elmúlt 11 hónap sem volt elég, hogy a döntéshozók napirendre vegyék a problémát.

Az összegyűlt aláírásokat a petíció szövegével együtt mind a burgenlandi tartományi, mind az osztrák és magyar központi kormányszervek felé eljuttatják. A cél, hogy a hatóságok számára megjelenítsék az ingázók csoportját, akik fontos részei az osztrák munkaerőpiacnak, de akik pont az ingázás körüli frusztráció és kilátástalanság miatt nem tudják a tőlük megszokott minőségben végezni a munkájukat.

Január közepe óta immár előzetes online regisztráció után lehet csak belépni Ausztria területére. Az ingázók kivételt kepéznek ugyan, a határátkelők előtt viszont egy sorban araszolnak azokkal, akiknek papírjait tüzetesen megvizsgálják a hatóságok.

Az osztrák-magyar határon 2015 szeptemberében kezdődtek el az ellenőrző akciók – eleinte a megnövekedett illegális migráció miatt. A koronavírus-járvány kitörése óta osztrák és magyar részről egyaránt szigorítottak a határon áthaladók ellenőrzésén.

A pandémia első szakasza idején a folyamatosan változó szabályok és a hatóságok hiányos, sokszor többféleképp is értelmezhető üzenetei sokaknak okoztak bizonytalanságot. Emlékezetes: 2020 tavaszán a burgenlandi tartományi kormány egy alkalommal szállást is ígért azoknak az egészségügyi és szociális dolgozóknak, akik a lezárni tervezett magyar határ miatt otthon rekedtek volna.

Teljes határzárra végül eddig nem került sor, a munkaügyben, tanulási vagy családlátogatási céllal rendszeresen ingázók mentesülnek az ausztriai és magyarországi beutazási korlátozások alól. Az okmányok és igazolások ellenőrzése viszont általában elhúzódik, és így a reggeli, délutáni csúcsidőszakokban 30-60 percet is várakozni kényszerülnek az autósok a még nyitva tartó határállomások előtt. Különösen a reggeli határhelyzet kiszámíthatatlan, emiatt pedig sokan rendszeresen elkésnek munkahelyükről – a kialakult helyzet állásokat veszélyeztet.

borítókép: volksgruppen.orf.at

Legnépszerűbb cikkek