| 2021. április. 1. | 1 perc olvasás

Ünnepi online húsvéti ajánló a fertődi Esterházy-kastélyból és a nagycenki Széchényi-örökséghelyszínekről

Emelkedett, az ünnephez méltó online-tartalmakat kínál a fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-örökség a feltámadás-ünnep hétvégéjén web-oldalain - mondta el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

-A húsvét valósága, a feltámadás bizonyossága és hite a kereszténység ember- és világképének sarkköve, zeneművek, képzőművészeti alkotások ihletője. A virtuális térben az Eszterháza-központ örökséghelyszínei ennek az erőnek, értéknek a közvetítői, üzenethordozói az idei feltámadás-ünnepen, hisszük, hogy a minket online felkeresők erősítésére – tette hozzá az ügyvezető.

Fertődi Esterházy-kastély

A fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán  április 2-án, nagypénteken Joseph Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán című műve 1787-es fortepiano-változatának 6. tétele csendül fel Tóth-Vajna Zsombor régi billentyűshangszer-specialista és karmester előadásában.

Április 3-án, nagyszombaton a fertődi Esterházy-kastély kastélykápolnájában virtuális látogatást tehetnek a helyszíni körpanorámás felvétellel.  A szakrális tér oltárképén Félix Leicher festménye Jézus égi küldetését örökíti meg. 

Április 4-étől, húsvétvasárnaptól Händel fő művének, a Messiás című oratóriumnak részletét az Orfeo Zenekar előadásában Vashegyi György karmester vezényletével tekinthetik meg az érdeklődők. (www.facebook.com/fertod.esterhazykastely). A Teremtés és a Megváltás misztériumának a zene által közvetített különleges élményét kínálja a felvétel.

Április 5-én, húsvéthétfőn a fertődi Esterházy-kastély Facebook oldalán Joseph Haydn egyik legismertebb művének, a Nelson-misének húsvéthétfőhöz illeszkedő részletével lehetünk tanúi annak, amiként gondolkodott és zenében tett hitet az idősödő mester.

Nagycenki Széchenyi-kastély

Nagypénteken a nagycenki Széchenyi-kastély kastélykápolnáját bemutató körpanorámás felvétel segítségével lehet bejárni a szakrális helyszínt.

A nagycenki Széchenyi-kastély Facebook-oldalán április 4-én.

Húsvétvasárnapon a Széchényi-mauzóleum oltárképét, Hess Mihály egri festő művét dr. Várkonyi Gábor, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. tudományos igazgatója mutatja be a mauzóleum mennyet és földet összekötő szakrális terének ismertetésével.


Szechenyi_Mauzoleum_oltarkep: A Széchényi-mauzóleum oltárképe Forrás: Esterházy-kastély Fotótár

Boreítókép; Orfeo_Zenekar_koncert_2019_02_: Az Orfeo Zenekar koncertje a fertődi Esterházy-kastélyban (archív); Forrás: Esterházy-kastély Fotótár

Legnépszerűbb cikkek