| 2021. január. 20. | 1 perc olvasás

Online rádiós műsort indított a Pro Kultúra Sopron

Harmadik csengetés címmel startolt a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. új, internetes rádiós műsora. Az online elérhető beszélgetések, ajánlók izgalmas, változatos, színes különleges és egyedi tartalmakkal várják majd a hallgatókat.

Az első adásban Széles Tamás színművész, a Petőfi Színházban most készülő Széchenyi című történelmi dráma címszereplője beszél a darabról és a legnagyobb magyarról.

Arról, milyen ember is volt valójában Széchenyi István, miben rejlett egyedülálló zsenialitása és szerinte mi vitte vagy kényszerítette rá a kor szellemi géniuszát arra, hogy a döblingi elmegyógyintézetben véget vessen az életének. A beszélgetésből az is kiderül, a színművész - aki ókatolikus püspök is - mit gondol arról, hívő, vallásos ember dönthet-e Isten helyett, amikor öngyilkosságot követ el.

"Ebben a műben az öngyilkosság nem a kárhozat, hanem a legbátrabb és egyben utolsó hazafias tett, amit Széchenyi István végre tud hajtani a családja és a nemzet védelmében. Németh László nem véletlen hozta kapcsolatba a lángelme halálát a húsvéttal. Amikor Döblingben elsüti a fegyvert, ez az utolsó szava, s úgy gondolom, az ő részéről ez egyfajta átértelmezett kereszthalál - erről is beszél a színművész a podcast-interjúban.

A Harmadik csengetésben az elkövetkezendő időszakban találkozhatnak majd a darab több szereplőjével. Mindemellett a Pro Kultúra programjairól, rendezvényeiről, a fertőrákosi barlangszínház nyári kínálatáról, a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar életéről is hallhatnak érdekes beszélgetéseket, különleges interjúkat.  

A második adásban többek között a jegyértékesítésről, az idén online térben megvalósuló magyar kultúra napjáról, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar új lemezéről valamint az online podcast adások céljairól is szó esik. 

Az eddigi adásokat a következő linken tekinthetik meg az érdeklődők:

https://soundcloud.com/pro-kultura-sopron

Borítókép; Soproni Petőfi Színház 

Legnépszerűbb cikkek