| 2018. július. 17. | 1 perc olvasás

Online számlaadat – szolgáltatás: Közeledik a türelmi időszak vége

Bár július 1-jével életbe lépett az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a hónap végéig haladékot adott azoknak, akiknek még nem sikerült megteremteniük az ehhez szükséges feltételeket. A bírság alóli mentesüléshez regisztrálni kell a NAV online számla rendszerében, illetve a jelentési kötelezettség alá tartozó számlaadatoknak utólag, legkésőbb július 31-ig be kell érkezniük az adóhatósághoz.

A tanácsadó cégek úgy látják: ennek az új kötelezettségnek a teljesítése egyes gazdálkodók esetében jelentősebb fejlesztést igényelhet – az adóalanyok egy része várhatóan a türelmi időszak végéig sem készül el a megoldásával. A szakemberek azt tanácsolják, hogy amennyiben a szükséges fejlesztések befejezése a határidőig belátható közelségbe kerül, a cégeknek indokolt lehet egyeztetni az illetékes adóhatósággal. A NAV a bírságolási kérdésekben ugyanis mindent fontos körülményt figyelembe véve dönt, és az adózók együttműködő magatartása, kommunikációja fontos értékelési szempont lehet, amikor a NAV az esetleges bírságolást mérlegeli. 

Ha a meglévő eszközökkel előreláthatólag hosszabb ideig nem sikerül teljesíteni az automatikus adatszolgáltatást, mérlegelni kell, hogy milyen más megoldások, lehetőségek vannak. Ha például több számlázó szoftvert is használ egy társaság, melyek között van olyan, amit felkészítettek az adatszolgáltatásra, kézenfekvő, hogy valamennyi, a jelentési kötelezettség alá tartozó számlát onnan állítsanak ki addig, amíg a többi rendszerbe is bekerül az adott funkcionalitás. Cégcsoporton belül szintén átszervezhetők lehetnek a számlázási folyamatok, ami a gyakorlatban meghatalmazottkénti számlázást jelenthet. Meghatalmazotti számlázást külső szolgáltató is tud teljesíteni.

További alternatívaként a NAV online számlázó programja is használható. Ezzel kapcsolatban a tanácsadók kiemelik, hogy a szoftver használatához kötelezően elfogadandó általános szerződési feltételek (ászf) alapján a megoldás a belföldi áfa adóalany részére kiállított, 100 ezer forintot el nem érő áthárított áfát tartalmazó számlákról is adatot szolgáltat, illetve annak használata az adózók részéről választást jelent arra irányulóan, hogy az összesítő jelentéstételi kötelezettséget a törvényi értékhatár figyelembevétele nélkül teljesítik.

Legnépszerűbb cikkek