| 2020. szeptember. 21. | 2 perc olvasás

Az új szigorú szabályok a vírus terjedésének meggátolását szolgálják

A hétfőtől életbe léptetett új védelmi intézkedési szigorú szabályok a koronavírus terjedésének meggátolását szolgálják - hangzott el az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Járványügyi készültség van, a szigorítások elkerülése érdekében fontos, hogy mindenki komolyan vegye és betartsa ma bevezetett szabályokat – kezdte sajtótájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az elmúlt 24 órában 876 új esetet regisztráltunk. A járvány kezdete óta regisztrált összes beteg száma 18.866. A 20-29 éves korosztályból kerül az összes pozitív esetszám 24,9 százaléka – figyelmeztetett. Hozzátette, hogy a megbetegedettek egy része tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket mutat, de a fertőzést ők is tovább tudják adni az idősebbeknek vagy a krónikus betegségben szenvedőknek, a megbetegedés esetükben pedig akár halálos következményekkel is járhat.Már nem elegendő kendővel vagy sállal elfedni az orrunkat és a szánkat, szabályos maszkviselésre van szükség. Bővült az olyan helyek száma, ahol kötelező a maszkviselés. A tömegközlekedésen és az üzleteken túl már a mozikban, színházakban, bevásárló központok területén, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási irodákban is kötelező a maszk viselése – közölte.

Aki külföldről érkezik az ország területére, 10 napig kell karanténban tartózkodnia. Aki hatósági házi karanténba kerül, mert bizonyítottan pozitív eset kontaktja, ő nem szabadulhat a házi karanténból, csak két negatív PCR teszttel. A hatósági ár a mai naptól 19 500 forint, azon személyeknek, akiknek nem írták elő, így a külföldről hazaérkezőknek is, ha el szeretnék kerülni a karantént. Jelenleg 20 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet a koronavírus miatt. Meghatározott terv és rend szerint működik az egészségügy annak érdekében, hogy mindenki megkapja a megfelelő ellátást.

Kiss Róbert alezredes az egyéni felelősség fontosságát hangsúlyozva közölte: azokon a helyeken, ahol a szigorúbb szabályok léptek életbe, hatéves kor felett mindenki köteles orvosi vagy munkavédelmi, textil, vagy más anyagból készült maszkot viselni, úgy, hogy az a szájat és az orrot folyamatosan elfedje. Tájékoztatása szerint a tömegközlekedési eszközökön maszk nélkül utazókat vagy az érintett intézmények területét maszk nélkül látogatókat, illetve a maszkot nem előírt módon viselőket a tömegközlekedési eszköz vezetője az utazásból és az üzemeltető az intézmények látogatásából köteles kizárni. Amennyiben a védelmi intézkedéseket megszegők a tömegközlekedési eszközt vagy az intézmény területét felszólításra nem hagyják el, a vezető vagy az üzemeltető köteles rendőri intézkedést kezdeményezni.

Hozzátette: a védelmi intézkedések betartását saját hatáskörben a rendőrség is ellenőrizheti. Ha mulasztást észlelnek, a tömegközlekedésben, a jármű vezetőjét, intézmény esetén annak vezetőjét felhívják a szabályok betartatására, valamint egyes esetekben az illetékes kormányhivatalt vagy a kereskedelmi hatóságot is értesítik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy zenés-táncos rendezvényeket mostantól csak 500 fő alatt lehet tartani. Az ilyen rendezvények nem tarthatók 23 óra és másnap reggel 6 óra között, és ez az időkorlát vonatkozik a vendéglátóhelyekre is. Azt kérte, hogy mindenki tartsa be ezeket a szabályokat a mások élete, testi épsége és egészségének védelme érdekében.

Legnépszerűbb cikkek