| 2020. április. 19. | 1 perc olvasás

Operatív törzs: Magyarország a járvány felszállóágában van

Kétezer közelébe ért a hazai regisztrált fertőzöttek száma, és majdnem kétszázan elhunytak - az operatív törzs vasárnap is tájékoztatót tartott a koronavírus-helyzetről.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletvezető tisztje elmondta, a határellenőrzések bevezetése óta 150 ezer embert ellenőriztek a határokon. A házi karanténosok száma csökken, mert egyre kevesebben térnek már haza külföldről. 24 óra alatt 30 hatósági házi karanténos szabálytalankodott, 8000-nél is több ellenőrzés volt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss számok ismertetése után örömét fejezte ki amiatt, hogy 250-en már meggyógyultak. "A fertőzöttek 80 százaléka enyhe tünetekkel átesik a betegségen" - tette hozzá. Lélegeztetőgépekről egyre többeket sikerül "levenni", ez is optimizmusra és hálára ad okot.

784-en vannak kórházban, 61 fő lélegeztetőgépen.

A vasárnapi online sajtótájékoztatón az országos tisztifőorvos az allergiásokhoz is szólt - idejekorán kell kezdeni az allergiás gyógyszer szedését. A haj rendkívül nagy felület, sokkal gyakrabban kell hajat, ruhát, párnát mosni, szellőztetni. Egyensúlyban kell tartani a megbetegedésünket - mondta el Müller Cecília. Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott: a fertőzöttek 40-50 százaléka kerül kórházba, szerte a világban. Akik otthon maradnak, azok fertőződése enyhe, 14 nap alatt megszabadulnak a fertőzéstől.

Legnépszerűbb cikkek