| 2020. április. 18. | 1 perc olvasás

Operatív törzs: még nem következett be a betegség tömegessé válása

Müller Cecília országos tiszti főorvos kijelentette, a fertőzöttek száma alapján még nem következett be a betegség tömegessé válása, viszont növekszik a kórházban ápoltak száma. A járvány dinamikája országosan percről percre változik.

A honvédség alakulatai befejezték a Pesti úti idősotthon fertőtlenítését – közölte Ruszin Romulusz. A dandártábornok hozzá tette, katonáik között nincs fertőzött és továbbra is részt vesznek a déli határ védelmében.
Nagyon sok laboratóriumi vizsgálatot végeznek el, hangzott el a sajtótájékoztatón. A szoros kontaktusnak számító személyeket is alá vetik ezeknek. 386 fő, akiket szociális intézmény lakójaként fertőzött.

A WHO ajánlásai alapján visszatérően kell tesztelni az adott szociális intézmények lakóit, illetve dolgozóit. Ahonnan nem szükséges kórházba vinni a betegeket, minden esetben elkülönítik az érintetteket.
A fertőzöttség aránya országosan egyértelműen Budapesten és Pest megyében tapasztaltak. Ez után Fejér megye következik. A területi eloszlást, naponta térképen közlik.

Kiss Róbert rendőralezredes elmondta, hogy az elrendelt házi karanténok száma csökken. Jelenleg 12150, ami tegnaphoz képest 250-nel kevesebb. Üzletek ellen szabálytalan nyitva tartás miatt 150 alkalommal indítottak eljárás.
Mai napon is érkeznek repülőgépen a védekezéshez szükséges felszerelések, 22 tonna mennyiségben.

 

borítókép: az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján készült képernyőfotó

Legnépszerűbb cikkek