| 2020. április. 10. | 2 perc olvasás

Operatív törzs: továbbra sem lazítunk a szabályokon

Müller Cecília országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón azt mondta, nagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek száma egy nap alatt. Továbbra sem lazítunk a szabályokon – tette hozzá.

Kijelentette: az idősebb embereknél előfordulhat a gyorsabb állapotromlás. „Az idősotthonok a zárt tér miatt különösen érzékenyek” – mondta.
A meghalt emberek száma a fertőzöttek számával emelkedik. Jelentősen nőtt a laborvizsgálatok száma, közel 30 ezret végeztek. Minden szabályt be kell tartani a járvány lassítához. 
Müller Cecília személyesen is elment a Pesti úti idősek otthonába tájékozódni. 151 fertőzöttet találtak eddig, összesen heten haltak meg. A tisztifőorvos konzultált a helyszínen a védelmük érdekében. 126 fertőzöttet a Korányi kórházba vittek, ez Müller személyes döntése volt, ez a legbiztonságosabb lépés az érdekükben, az idős embereknél gyorsabb állapotromlás történhet, ezért kellett kórházba vinni mindenkit. Egyeztetett az intézmény vezetőjével és a dolgozókkal, akik megfeszített munkát végeznek. Nem tudják, hol a vége a járványnek az intézeten belül, maga az intézmény most egy izolációt jelent mindenki számára. Újabb fertőzések esetén újabb járványügyi intézkedések kellenek majd. Az idősek állapotát folyamatosan ellenőrizni kell. 

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője tudatta, továbbra is érvényesek a korábbi korlátozási szabályok. A piacok nyitva tartásáról az önkormányzatok dönthetnek, de a 65 év felettiek idősávját biztosítani kell. 13-án 24 óráig a polgármesterek szigorúbb szabályokat is hozhatnak a kijárási korlátozás szabályainál. Továbbra is érvényesek az eddigi szabályok, kizárólag alapos indokkal lehet elhagyni az otthonainkat. 

1255 intézkedést hajtottak végre a kijárási korlátozás szabályainak áthágása miatt az elmúlt 24 órában, 665 esetben figyelmzetetést alkalmaztak a rendőrök, továbbra is számítanak az állampolgárok együttműködésére. 

Müller Cecília az egészségügyi és szociális dolgozóknak köszönetet mondott, a megbetegedett és meggyógyult dolgozókat minél hamarabb várják vissza, mert szükség van rájuk.

A rendőrök a húsvéti hétvégén is ellenőrzik majd a szabályok betartását, a húsvéti hétvégén eddig is mindig kiemelten ellenőriztek, csak most nem a túlzott alkoholfogyasztás miatt lesznek kint, hanem a kijárási korlátozás miatt. Lehet számítani arra, hogy egy rendőr számon kéri az embert, miért tartózkodik kint. 

A dohányboltok ezentúl 15 óráig lehetnek nyitva az új kormányrendelet alapján. Az elmúlt időszak azt mutatta, ezek gyűjtőhelyekké váltak, ahol sok ember van. 
Lakatos Tibor elmondta, nincs fertőzésgyanús rab a börtönökben, szigorú szabályokat hoztak, hogy ezt megelőzzék. A kormányrendelet miatt hozhatnak a kijárási korlátozásnál szigorúbb szabályokat a polgármesterek, ezek betartását is ellenőrizni fogják a rendőrök.

 

 

borítóképünk egy korábbi operatív törzs sajtótájékoztatóján készült

Legnépszerűbb cikkek