| 2020. január. 10. | 2 perc olvasás

Optimisták a soproni és környékbeli méhészek

Időjárás-változás, atkák és hamis méz – mindezek nehezítik a hazai méhészek munkáját. Ugyanakkor a Sopron környéki méhészek optimisták és elkötelezettek: 2020-ra jó termést várnak.

- A téli időszak a méhek számára nyugalmi időszak, gazdáiknak ilyenkor egyetlen fontos feladatuk van: az alapvető feladatok elvégzése után biztosítaniuk kell a rovarok számára a nyugalmat – hívta fel a figyelmet Horváth Antal soproni méhész. Az időjárás alakulása miatt ez jelenleg nem könnyű feladat. - A téli időszakra való tekintettel a szokatlanul meleg időjárás nem tesz jót a méheinknek és így okoz kellemetlen pillanatokat nekünk is. Ezekben a hónapokban az a legideálisabb a rovarjainknak, ha bent maradnak a kaptárban és ott „szorgoskodnak”. Azonban az elmúlt időszakban tapasztalt 12-15 Celsius-fok hatására elkezdtek szárnyalgatni, ugyanis a méhek már 10-12 Celsius-fokban hajlamosak repülni – fejtette ki.

A méhésztől megtudtuk: ez a mozgás egyrészről jó a szorgos rovarok számára, hiszen így elvégzik a tisztulórepülést – viszont ha ez rendszeressé válik, az nem feltétlenül jó tendencia.

Az utóbbi években az atkák is egyre gyakrabban említésre kerülnek, mint a méhészek tevékenységét nehezítő tényezők. - Már 30 éve küzdünk ezekkel a parazitákkal – emelte ki Horváth Antal. - Ez ázsiai eredetű problémája a méheknek. Az ottani állomány már megtanult együtt élni ezekkel az atkákkal, ugyanis az elmúlt több tízmillió évben, ki tudott fejleszteni egy természetes védekező mechanizmust. Jelen pillanatban az Európában élő méhek még képtelenek a paraziták elleni védekezésre. Ez folyamatos problémát jelent nekünk, amely ellen keményen küzdünk. A bajt tetézi, hogy az említett atkák rettenetesen agresszívak – tudtuk meg tőle.

A hamis méz igazán aktuális problémaként gátolja a sikerben a magyar méhészeket. - A rendkívül silány minőségű mézek már Magyarországon is megjelentek az üzletek polcain. Mivel olcsóbbak, így kiszorítják a piacról a hazai méhészeket – világított rá Horváth Antal.

Mindezek ellenére a Sopronban és környékén ténykedő méhészek optimisták. - Egy jó tavaszt várunk – emelte ki a szakértő. - Tavaly jól indultunk, viszont a rendkívül csapadékos április és május nem volt kedvező számunkra, ugyanis csapadékos időben a méhek nem repülnek. Ha az idei kikeletet nem áztatja el az eső, akkor egy sikeres évnek nézhetünk elébe, legalábbis mi mindent megteszünk a méhek érdekében – osztotta meg velünk Horváth Antal.

Legnépszerűbb cikkek