| 2022. március. 24. | 1 perc olvasás

Óraátállítás lesz hétvégén

A hétvége több szempontból is rendkívüli lesz. Szombat munkanap lesz, és még az órát is át kell állítani. 2022. március 27. hajnali 2 óra. Ekkor kell az órákat egy órával későbbre állítani, azaz előre tekerni a mutatót egészen 3 óráig: kezdődik a 2022-es nyári időszámítás. Úgyhogy senki se lepődjön meg, ha egy ilyen hétvége után kicsit kótyagosabban fog indulni a jövőhét.

Kezdődik a 2022-es nyári időszámítás. Igaz ugyan, hogy egy órával rövidebb lesz az éjszaka, de cserében innentől hosszabbak a nappalok, a játszótéri délutánok, este később kell lámpát kapcsolni, és korábban pirkad.

Az óraátállítást 1976-ban Franciaországban vezették be legelőször az energiatakarékosság reményében. Magyarország 1980-ban követte a példát, így azóta egy évben kétszer tekergetjük az órát hol előre, hol hátra.

Kezdetben az óraátállításnak számos pozitív hatása volt. Villamosenergiát spóroltak vele, kedvezett az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgozóknak, akik hosszabb ideig végezhették a szabadban a munkát, s a hosszabb nappaloknak köszönhetően kevesebbet és kevesebben vezettek szürkületben, sötétben. Napjainkban már teljesen megváltoztak a munkarendek és a fogyasztói szokások is, így ezzel a módszerrel már nem lehet spórolni.

Sokadik éve lehet hallani, hogy hamarosan eltörlik az óraátállítást, de eddig ez még nem történt meg. Az Európai Unió ugyan szabad kezet adott a tagállamoknak, mégis eddig egyedül Csehországban törölték el. A többi ország nem tud megegyezni, hogy a téli vagy a nyári időszámítást lenne-e érdemesebb használni. Úgyhogy amíg ezt el nem döntik, marad az évi két óraátállítás.

Borítókép forrása: Pixabay.com


 

 

Legnépszerűbb cikkek