| 2022. április. 6. | 1 perc olvasás

Orbán: a magas energiaárak miatt azonnali brüsszeli intézkedésekre van szükség

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tartott szerdán délután. A kormányfő hangsúlyozta, Magyarországnak egy háborúban ragaszkodnia kell a békéhez. A választásokon győztes pártoknak és a kormánynak a víziója Európáról és a jövőről változatlan: hisz a nemzetállamban, és Magyarország jövőjét az Európai Unión és a NATO-n belül képzeli el - jelentette ki a miniszterelnök szerdán, a Karmelita kolostorban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A kormányfő a magas energiaárak kapcsán azt mondta, hogy sürgős intézkedésekre van szükség. Orbán Viktor beszámolt arról, hogy erre vonatkozóan már tett javaslatot a magyar fél. Azt javasolta, hogy amíg a háború tart, és amiatt magasabbak az energiaárak, az árak emelkedését eredményező adminisztratív előírást fel kell függeszteni, "mindegy, hogy milyen okból vezettük be azokat".

Ide sorolta a fosszilis energiahordozók adóztatásának bonyolult szabályai mellett azt az előírást, ami a villamos energia árát összekapcsolja a gáz árával. Ugyancsak fel kell függeszteni a bioüzemanyag-adalék üzemanyagokba keverésére vonatkozó előírást.

Orbán Viktor úgy értékelt: súlyos gazdasági válság van kibontakozóban, aminek számos oka van, de a legfontosabb ezek közül az Oroszországra kivetett szankciórendszer. "Ennek meg fogjuk fizetni az árát" - fogalmazott.

Orbán Viktor azt javasolta az orosz elnöknek, hogy ő, az ukrán és a francia elnök, valamint a német kancellár jöjjön el Budapestre, minél hamarabb annál jobb, és tartsanak egy megbeszélést.

Ennek a találkozónak az egyetlen célja az azonnali tűzszünetről szóló megállapodás lenne - mondta.

Hozzátette: a válasz pozitív volt, de az orosz elnök azt mondta, ennek feltételei vannak, amelyről az ukrán elnökkel kell megállapodnia.

A kormányfő közölte, Magyarország azért ilyen "hajlíthatatlan" a békével kapcsolatban, mivel több mint 200 ezer magyar él Kárpátalján, és Magyarország esősorban az ő életükért felelős.

Borítókép; MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Legnépszerűbb cikkek