| 2020. november. 13. | 2 perc olvasás

Orbán Viktor: A magyarok választhatnak a vakcinák közül, de az oltás nem kötelező

Azért döntött úgy Magyarország, hogy több helyről is beszerez oltóanyagot, hogy a magyarok tudják eldönteni, melyikben bíznak meg a leginkább. A vakcina beadatása ugyanakkor nem lesz kötelező – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Eddig nem tudtunk elszakadni Ausztriától. Az a tendencia, ami érvényes Ausztriában, az érvényes Magyarországon is. Az egészségügyet felszereltük, ággyal, lélegeztetőgéppel, viszont az orvosok és ápolók száma véges. Az pedig nem mindegy, hogy egy-egy beteget, hogyan tudnak ellátni, mivel ellátni mindenkit el tudnak, csak a minőség lenne más, ha túlterheltté válna az egészségügy. Ezért is kell betartani a szabályokat, hogy elkerüljük ezt a helyzetet – emelte ki.
Orbán Viktor úgy látja, 90 százalék arra az esély, hogy a rendszer működni fog, és egyetlen ember életéről sem kell majd lemondani, mivel az egészségügy nem fog összeomlani.

 Az orvosok, ápolók átvezénylése nagyon nehéz feladat, de muszáj megoldani annak érdekében, hogy a betegek megfelelő ellátásban részesüljenek – jelentette ki Orbán Viktor.

Az operatív törzs a vakcinák behozatalának felgyorsításáról is beszélgetést folytatott. Egyelőre még vita van arról, milyen módon lehet majd hozzájutni az oltóanyaghoz. Továbbra is kérdéses, hogy azt csak a kórházban lehet beadni, kell-e hozzá háziorvosi engedély, vagy éppen a gyógyszertárakban is át lehet-e majd venni. Mindez azért van, mert nem szeretnék, hogy olyan vakcinát kapjanak a magyar emberek, amelytől még betegebbek lennének a mellékhatások miatt. Elsőként az egészségügyi dolgozókat kell majd beoltani, mivel ők harcolnak a frontvonalban. A kormányfő hangsúlyozta, a vakcinából nem szabad politikai ügyet csinálni. Éppen ezért döntött úgy Magyarország, hogy több helyről is beszerez oltóanyagot, hogy a magyarok tudják eldönteni, melyikben bíznak meg leginkább. Azt is elmondta, a vakcina beadatása nem lesz kötelező.
 

Orbán Viktor a kormány legfrissebb intézkedéseit két csoportra osztotta. A szállodákat úgy támogatják, hogy foglalásaik 80 százalékát kifizetik. A legfrissebb intézkedés, hogy a házhozszállítás áfáját 5 százalékkal csökkentették. Ezek a rövidtávú segítések. Ilyenekre szinte naponta lehet majd számítani. A hosszú távú segítségnyújtásban arra koncentrálnak, hogy a munkahelyek ne szűnjenek meg, hiszen „ha munka van, akkor minden van”.

Elmondta, hogy az adókat is mindenképp csökkenteni kell, mert ha ez nem történik meg, akkor több munkahely is meg fog szűnni, és mindenképp be akarja tartani az ígéretét, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a járvány tönkretett.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatják meg.

Legnépszerűbb cikkek